Wykonanie
Moja koleżanka miała urodziny, więc miałam okazję zrobić coś pysznego ;). Jednak z powodu wiecznego deficytu czasu musiałam zdecydować się na zrobienie czegoś, co wszyscy znają i kochają, co będzie proste i niewymagające wiele czasu (idealnie na przerwę
między zadaniami z izomerii optycznej a ćwiczeniami z węglowodanów ;)).BLOK
CZEKOLADOWY (
KAKAOWY)Składniki:100g
mleka w proszku175g
masła lub
margaryny160g
cukru2 łyżki
kakao5 łyżek
wody150g
herbatnikówDodatkowo:30g
herbatnikówMasło,
cukier,
kakao i
wodę podgrzać w rondelku do otrzymania dość gładkiej masy. Wtedy wymieszać ją (jeszcze gorącą) z przesianym
mlekiem w proszku i pokruszonymi
herbatnikami (najlepiej pokruszyć je rękami, żeby zostały dosyć duże kawałki). Przełożyć do formy (keksówki) wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Posypać dodatkowymi pokruszonymi
herbatnikami i odstawić do ostygnięcia.Trudno znaleźć deser prostszy i szybszy do wykonania, który w dodatku jest taki pyszny (dlatego nie radzę próbować gorącej masy – nie zdąży ostygnąć zanim zniknie ;P). Przepis dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki, ale dopiero niedawno sobie o nim przypomniałam. Trochę zmodyfikowałam ilości składników… i tyle, smacznego! ;)