Wykonanie
Pewnie nie raz jedliście, a na hasło BLOK
CZEKOLADOWY macie uśmiech na buzi :) Oj tak i u mnie tak jest! Nigdy nie zapomnę tego smaku, poznanego w dzieciństwie - to też jeden z powodów dlaczego powtarzam go od czasu do czasu i serwuję w moim domu.Poniżej przepis na blok
czekoladowy wg przepisu od mojej Mamy.
Składniki:1/2 kostki
margaryny3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
wody4 łyżki
kakao1 i 1/2 szklanki
mleka w proszku10 dkg mieszanki
orzechów (ja dodałam mieszankę
orzechów i
owoców:
żurawina,
rodzynki,
orzechy włoskie,
nerkowca, laskowe, ziemne - pamiętajcie by nie była to słona mieszanka)10 dkg
herbatnikówPrzygotowanie:
Margarynę,
cukier,
wodę i
kakao wkładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na niewielkim ogniu co chwilę mieszając. Wszystkie składniki muszą się połączyć.Przygotowujemy
herbatniki i
orzechy -
ciastka łamiemy na kawałki, a
orzechy - jeśli mamy bardzo duże kawałki kroimy na mniejsze. Mieszamy składniki ze sobą.Następnie zdejmujemy garnek z ognia - dosypujemy
mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Bez gazu będzie nam się zastygało, dlatego proponuję w razie czego delikatnie podgrzewać i szybko mieszać.Gdy całe
mleko jest dokładnie wymieszane - dodajemy partiami nasze
orzechy i
herbatniki. Dodajemy - mieszamy i tak do wyczerpania składników.Jeśli wszystkie składniki mamy połączone, naszą masę wylewamy do naczynia, które wyścielamy folią spożywczą (aluminiowa się przyklei, musi być ta przezroczysta), jest to bardzo ważny punkt.Następnie ugniatamy i wyrównujemy, przykrywamy folią i wkładamy naczynie do lodówki na kilka godzin. Dla bardziej niecierpliwych - można włożyć do zamrażalnika :)Poniżej zdjęcia i etapy robienia. Gotowy blok przechowujemy w lodówce. Wytrzyma spokojnie jakiś czas, choć nie jestem w stanie powiedzieć ile, bo u mnie zjada się go w 2, góra 3 dni po zrobieniu!Muszę dodać, że żadna
czekolada nie smakuje tak, jak mój własny blok
czekoladowy! Każdy kto spróbuje zawsze potwierdza: jest genialny! :)Smacznego!