Wykonanie
Tłusty czwartek, więc pączki u nas muszą być obowiązkowo. W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na mini pączki z
serem. Szukałam od jakiegoś czasu sensowny przepis, taki który przemówi do mnie. Trafiłam na bloga Kuchnia Agaty i to właśnie tym przepisem się posiłkowałam. To był strzał w dziesiątkę! Smak dzieciństwa, takie pączki robiła nasza sąsiadka, dzieciaki ustawiały się w kolejce po nie;) to były czasy....
Potem sąsiadka się wyprowadziła i ..... po pączkach. Do dzisiaj;) Polecam wypróbować!
Składniki:200g
twarogu ( u mnie półtłusty)250g
mąki pszennej5 łyżek
cukru1
jajko1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
wódki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy (mała paczka)1 litr
oleju do smażenia
cukier puder do obsypania
Wykonanie:
Twaróg kroimy na mniejsze części wrzucamy do melaksera, dodajemy
cukier, miksujemy na gładką masę.Dodajemy
jajko,
alkohol, miksujemy dalej.
Mąkę przesiewamy z
solą i
proszkiem do pieczenia, dodajemy do
sera - miksujemy.Nabieramy porcje ciasta, tworzymy kulki wielkości
orzecha włoskiego, smażymy na mocno rozgrzanym
oleju.Wyciągamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.Ostudzone obsypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego!