Wykonanie
Żurek, tradycyjne polskie danie. Jest wiele sposobów przyrządzania tej sycącej i rozgrzewającej zupy. Postanowiłam podzielić się z
Wami moim sposobem/przepisem Żurek. Podany w miseczkach
chlebowych prezentuje się doskonale:)
Składniki:(na około 5 porcji)300g
boczku wędzonego600g
kiełbasy5
jajek (do podania)10 ugotowanych i pokrojonych w kostkę
ziemniaków500ml zakwasu do
żurku2-3
listki laurowe2-3 kulki
ziela angielskiegosól,
pieprz do smaku( po łyżeczce)ząbek
czosnkuok. 2 litry
wodyWykonanie:Do średniej wielkości garnka wlewamy
wodę, dodajemy listek i
ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu.Gdy
woda z
przyprawami na gazie się gotuje - kroimy w kostkę
boczek i
kiełbasę, podsmażamy na rumiano.Pierwszy na patelnię wrzucamy
boczek, następnie
kiełbasę, którą smażymy na wytopionym tłuszczu z
boczku (razem z
boczkiem)Przekładamy
boczek i
kiełbasę do garnka z
wodą.Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, po łyżeczce
soli i
pieprzu.Po chwili wlewamy zakwas do
żurku.Mieszamy, gotujemy około 30 minut.Pokrojone w kostkę
ziemniaki kładziemy na dno miseczek, zalewamy
żurkiem, kroimy
jajka w plasterki.Podajemy gorące.
Smacznego;)* 1
jajko na porcje,** 2
ziemniaki na porcje.