Wykonanie
Chleb w
jajku, to moje smaki z dzieciństwa. Uwielbiałam go jeśc szczególnie na śniadanie, ale kolacja też była niezła z jego udziałem:) Przepis prosty, w tamtych czasach zbawienny. Dzisiaj moja córka także uwielbia
chleb w
jajku, więc piekę jej gdy tylko o niego poprosi. Czasem zdarzy się, że sama sobie upichci, próbowałam, smacznie jej wychodzi, tylko kuchnia ciężko to znosi;)
Składniki:
chleb ( jaki lubicie) - 4 kromki
jajko - 1 sztuka
mleko - 3 łyżki ( opcjonalnie)
sól - szczypta
olej - 2 łyżki
Wykonanie:
Jajka rozbijamy ( na talerzu głębokim) rozkłócamy, dodajemy
mleko (opcjonalnie, dodaję, gdy potrzebuję troszkę więcej masy jajecznej) Solimy.Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, w tym czasie kromki
chleba maczamy z obu stron w
jajku i przekładamy na gorącą patelnię. Smażymy kilka minut, do momentu aż kromki
chleba się zarumienią.