Wykonanie
Zdrowe pożywne śniadanie, takie lubię, choć przyznam że rzadko je zjadam. Zwykle robię śniadanie córce,a sama wypijam
kawę. Zaczęło się gdy do pracy musiałam wstawać o czwartej(każda minuta snu była cenna) więc śniadanie jadałam w pracy. Teraz ten nawyk pozostał - niestety. Jednak bardzo rzadko, ale zdarza się takie śniadanie które wcinam i ja;)Składniki na dwie porcje:
jajka - 2 sztuki
chleb tostowy(u mnie graham) - 2 kromki
sól - 1 łyżka plus szczypta do posolenia
jajekpieprz - szczypta
oregano - 2 łyżeczki
zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
pomidor - 1 sztuka (duży)
ocet - 1 łyżka
Wykonanie :Przy użyciu tostera z
pieczywa robimy grzanki. Jeśli nie macie to smażymy
chleb na suchej patelni z obu stron na rumiano.
Pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Grzankę przecinamy na połowę aby tworzyła trójkąt. Od razu układamy na talerzu, obok
pieczywa dodajemy pokrojonego
pomidora. Do garnka wlewamy
wodę, wstawiamy na gaz, gdy będzie wrzeć dodajemy
sól i łyżkę
octu.
Jajka (każde oddzielnie) wbijamy do miseczek lub kubka - ważne aby
żółtka były w całośc i . Rózgą lub łyżką mieszamy intensywnie
wodę, aby tworzyła wir i dopiero wtedy wrzucamy
jajko. Gdy podczas "kręcenia się"
wody żółtko otulone będzie
białkiem możemy wrzucić drugie
jajo. Osobiście wolę odczekać wyciągnąć jedno, zakręcić drugi raz
wodą i wtedy dodaję drugie
jajko.
jajka od momentu wrzucenia gotujemy około 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową układamy, obok lub na grzance. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Całość (grzanki,
pomidora i
jajo) posypujemy
oregano i
ziołami prowansalskimi.
Smacznego;)