ßßß Cookit - przepis na Schabowy w nieco innej odsłonie. Przekladany i na pól złamany.

Schabowy w nieco innej odsłonie. Przekladany i na pól złamany.

nazwa

Wykonanie

Chyba nie ma w Polsce osoby, która nie zna tak popularnego "kotleta" jakim jest schabowy.
Schab kojarzy nam się zwykle z panierowanym kotletem z ziemniakami i jakimś dodatkiem, najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.
Robiłam kiedyś podobną "wersje schabu", ale ta jakoś bardziej do mnie przemawia.
Kotlet przygotowany w sposób jaki za chwilę zobaczycie według mnie, jest bardzo apetyczny, nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie.
Składniki:
Schab (plastry) - 2 sztuki
sól pieprz do smaku - szczypta
ser żółty (starty) - 2 łyżki
pomidory cherry - 4 sztuki
jajka - 2 sztuki
bułka tarta - szklanka
olej do smażenia - 2 łyżki
(Kilka plasterków pomidora i trochę sera do dekoracji proponuje zostawić:)
Wykonanie:
Plastry mięsa rozklepujemy na cienkie kotlety, następnie przyprawiamy i panierujemy: bułka -tarta jajko- bułka tarta. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
W tym czasie kroimy pomidory w plastry.
Gdy mamy podsmażone kotlety na połówce układamy plasterki pomidora - ser i znowu plasterki pomidora, "przykrywamy" drugą połową kotleta.
Podsmażamy jeszcze 3 minuty.
Dekorujemy serem i plasterkami pomidorka
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2011/08/schabowy-w-nieco-innej-odsonie.html