Wykonanie
To, że
oliwa z oliwek jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa wie już chyba każdy. Smak zwykłej
oliwy z oliwek jest powszechnie znany. A czy próbowaliście
oliwy czosnkowej,
chili albo ziołowej?
Oliwę smakową można dodać do różnych potraw i dzięki temu nadać im niepowtarzalny smak. Co więcej, taką
oliwę możecie przygotować samodzielnie.
Oliwa z oliwek dla zdrowiaW jednym z wcześniejszych postów, pt.
Oliwa z oliwek - właściwości i zastosowanie
pisałam, że spożywanie dwóch łyżek
oliwy dziennie przez tydzień zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL i zwiększa poziom przeciwutleniaczy we
krwi, co korzystnie wpływa na zdrowie . Ten cudowny tłuszcz ma wiele wartości odżywczych i warto go dodawać do posiłków.
Oliwy smakowe nadają potrawom niezwykłych aromatów.Najpopularniejsze
oliwy smakowe
Oliwa chiliTa
oliwa ma delikatnie ostry smak i nadaje potrawom pikanterii. Żeby ją zrobić, wystarczy włożyć do butelki kilka
papryczek chili. Taką
oliwę na pewno pokochają osoby, które lubią pikantne smaki. Warto
mieć ją w kuchni.
Oliwa ziołowaOliwa ziołowa powstaje przez dodanie kilku gałązek lub liści różnych
ziół. Można wybrać te ulubione, np.
bazylię lub
oregano, bądź zmieszać je ze sobą. Idealnie nadaje się do sałatek i
makaronów.
Oliwa czosnkowaŻeby zrobić
oliwę czosnkową wystarczy wrzucić do butelki kilka ząbków lekko rozgniecionego
czosnku. Ta
oliwa świetnie nadaje się do sałatek, pizzy oraz marynat.Te trzy
oliwy, to najpopularniejsze
oliwy smakowe . Oczywiście można eksperymentować i tworzyć własne smaki.
Oliwa z
rozmarynem świetnie nadaje się do aromatyzowania
mięs, natomiast
oliwa owocowa, która powstaje przez dodanie kawałków
jabłka bądź
cytryny jest doskonałym dodatkiem do ryb,
owoców morza,
sosów i sałatek.Jak przygotować
smakową oliwę z oliwek?Przygotowanie
oliwy smakowej jest proste, ale trzeba pamiętać o kilku rzeczach.Do przygotowania
oliwy smakowej używaj zawsze najlepszej
oliwy z oliwek - extra vergine tłoczonej na zimno. Ma ona najlepszy smak, zapach i skład. Aromaty dodanych do niej składników będą najlepiej wyczuwalne.
Oliwę przygotuj w czyste i dokładnie wysuszonej butelce. Najlepiej jeżeli będzie miała ciemny kolor, ponieważ
oliwa utlenia się pod wpływem światła.Składniki, które włożysz do
oliwy nie mogą zawierać pleśni, ani nie mogą być nadgniłe. Przed włożeniem ich do butelki należy je dokładnie umyć i osuszyć, inaczej spleśnieją.Poziom
oliwy powinien być co najmniej 1 cm wyższy niż poziom dodatków w niej umieszczonych. Gdy
oliwy będzie zbyt mało, trzeba jak najszybciej uzupełnić jej poziom. Inaczej składniki spleśnieją.Pamiętaj!
Oliwa smakowa jest najbardziej aromatyczna po 1-2 tygodniach od jej zrobienia. Należy przechowywać ją w chłodnym i zacienionym miejscu.Oryginalną grecką
oliwę z oliwek idealną do stworzenia
oliwy smakowej znajdziesz w sklepie DaryGrecji.pl :
Oliwa ManoliPochodzenie: Grecja, kreta południowa, Heraklion z doliny Messara. Jest to
oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwana z niepowtarzalnej odmiany
oliwek psilolia – koroneiki. Produkowana jest od
trzech pokoleń, wyłącznie według starych i sprawdzonych metod. Ma słodki,
owocowy, a zarazem delikatny i przyjemny smak. Przejdź do sklepu .
Oliwa Sitia
Terra Creta Estate Kolmvari
Oliwa ta uzyskiwana jest z pierwszego tłoczenia na zimno.
Oliwa ta dostała tytuł: Najlepszej Międzynarodowej
Oliwy z Oliwek w roku: 2005, 2008, 2009, 2010, 2012. Wytwarzana jest z
oliwek pochodzących z regionu Kolymvari (Hania, Kreta). Przejdź do sklepu .