ßßß Cookit - przepis na Amaretti

Amaretti

nazwa

Wykonanie

Migdałowe ciasteczka, które pokochałam bezwzględnie.
O miłość trudno nie było, bo uwielbiam bezy,
a ciastka trochę przypominają bezowe wypieki.
Chrupkie, słodkie i migdałowe, wyjątkowo trafiły w moje kubki smakowe.
Pochodzą z Włoch, a ja mam podejrzenia, że w poprzednim wcieleniu byłam grubą Włoszką,
bo bardzo odpowiadają mi tamte smaki ;)
Składniki:
250 g zmielonych migdałów
2 białka
200 g cukru pudru + do obtoczenia
2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do połączenia. Powinna powstać gęsta masa. Przykryć i odstawić do lodówki na 60 minut.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze (obficie). Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zachować ok.3 cm odstępy.
Kulki można nieco spłaszczyć, ale nie ma takiej konieczności, same nieco się "rozjadą" w czasie pieczenia.
Piec w temp. 180 C ok 15 minut.
Smacznego :)
Moja inspiracja tu .
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/06/Amaretti.html