ßßß Cookit - przepis na Dwa w jednym

Dwa w jednym

nazwa

Wykonanie

Marcepan to cudowny wynalazek. Naprawdę. Jem go bardzo rzadko, ale zawsze smakuje wybornie :) Kiedy zobaczyłam przepis na te ciasteczka, od razu pomyślałam, że mogą przypominać ten fantastyczny przysmak. Po upieczeniu okazało się, że dzięki dodatkowi białek stały się chrupkie z zewnątrz, a w środku lekko ciągnące…
MARCEPANOWE CIASTKA BEZOWE
Składniki na 12 średnich ciastek:
100g zmielonych migdałów
100g cukru pudru
białko
łyżeczka miodu
Wszystkie składniki wymieszać na gładką, plastyczną masę (będzie klejąca). Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po ochłodzeniu uformować z ciasta kulki (najwygodniej nabierać ciasto łyżeczką) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka się rozleją). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C (z termoobiegiem) przez około 5 minut, do zarumienienia – wtedy ciastka staną się lekko ciągnące w środku, jeśli chcecie, aby były bardziej chrupiące - należy zmniejszyć temperaturę i piec nieco dłużej.
Ciekawy, marcepanowo – bezowy smak ciastek zaspokoił mój apetyt na obie te słodkości. Wyjątkowa oszczędność czasu ;)
Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/wloskie-ciasteczka-migdalowe
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2013/06/dwa-w-jednym.html