Wykonanie
Marcepan to cudowny wynalazek. Naprawdę. Jem go bardzo rzadko, ale zawsze smakuje wybornie :) Kiedy zobaczyłam przepis na te
ciasteczka, od razu pomyślałam, że mogą przypominać ten fantastyczny przysmak. Po upieczeniu okazało się, że dzięki dodatkowi
białek stały się chrupkie z zewnątrz, a w środku lekko ciągnące…MARCEPANOWE
CIASTKA BEZOWESkładniki na 12 średnich
ciastek:100g zmielonych
migdałów100g
cukru pudrubiałkołyżeczka
mioduWszystkie składniki wymieszać na gładką, plastyczną masę (będzie klejąca). Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Po ochłodzeniu uformować z ciasta kulki (najwygodniej nabierać ciasto łyżeczką) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (
ciastka się rozleją). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C (z termoobiegiem) przez około 5 minut, do zarumienienia – wtedy
ciastka staną się lekko ciągnące w środku, jeśli chcecie, aby były bardziej chrupiące - należy zmniejszyć temperaturę i piec nieco dłużej.Ciekawy, marcepanowo –
bezowy smak
ciastek zaspokoił mój apetyt na obie te słodkości. Wyjątkowa oszczędność czasu ;)Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/wloskie-ciasteczka-migdalowe