ßßß
Składniki:3 łyżki oliwy z oliwek2 duże cebule4 kg pomidorów2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego1 łyżka soliPrzygotowanie:Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i podsmaż na oliwie z oliwek do miękkości. Dodaj do pomidorów i postaw na średnim ogniu na 40 min. Po tym czasie rozgotowane pomidory przetrzyj przez sitko do drugiego garnka. Dodaj sól i cukier. Przecier pozostaw na wolnym ogniu do odparowania, tak aby stał się bardziej gęsty.Słoiki dokładnie wymyj, wysusz i wyparz w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C. Gorący przecier rozlej do przygotowanych słoików, dokładnie zakręć i pasteryzuj w gorącej wodzie na 2/3 wysokości słoików przez 15 minut.