Wykonanie
Sezon na robienie zimowych zapasów w pełni. Jako pierwszy na blogu prezentujemy sposób na przygotowanie domowego
przecieru pomidorowego.
Składniki:3 łyżki
oliwy z oliwek2 duże
cebule4 kg
pomidorów2 łyżki
cukru trzcinowego nierafinowanego1 łyżka
soliPrzygotowanie:
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki.
Cebulę obierz i podsmaż na
oliwie z oliwek do miękkości. Dodaj do
pomidorów i postaw na średnim ogniu na 40 min. Po tym czasie rozgotowane
pomidory przetrzyj przez sitko do drugiego garnka. Dodaj
sól i
cukier. Przecier pozostaw na wolnym ogniu do odparowania, tak aby stał się bardziej gęsty.Słoiki dokładnie wymyj, wysusz i wyparz w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C. Gorący przecier rozlej do przygotowanych słoików, dokładnie zakręć i pasteryzuj w gorącej wodzie na 2/3 wysokości słoików przez 15 minut.