ßßß Cookit - przepis na Herbata z liści jeżyn

Herbata z liści jeżyn

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś coś do picia. Coś niecodziennego. Przynajmniej dla mnie nie jest to porównywalne z popularną herbatą miętową (której zresztą bardzo nie lubię, wtajemniczeni o tym wiedzą ;-)
Dziś będzie o herbacie z liści jeżyn. Skąd ten pomysł? Przyznam, że nie jest mój. Wpadło mi w ręce jakieś stare wydanie dodatku do czasopisma FÜR SIE, w którym pełno jest interesujących przepisów na domowe, naturalne lekarstwa. O niektórych z nich oczywiście wszyscy słyszeli, między innymi o słynnej mięcie. Niektóre są jednak dość zaskakujące i od czasu do czasu będę tutaj o tym pisać. Tym bardziej, że wiele z tych tajemniczych ziółek można spotkać na każdym kroku.
Jakie właściwości tkwią w liściach jeżyn? Herbatka z nich przygotowana działa ściągająco i przeciwzapalnie. Można stosować przy biegunce, zapaleniu jamy ustnej i bólach gardła.
W smaku jest nieco cierpka, ale po dodaniu odrobiny cukru i soku z cytryny, jest nawet niezła. Może nawet wprowadzę ją do mojej sporej kolekcji herbat ziołowych i będę od czasu do czasu pić dla urozmaicenia, beż żadnych dolegliwości.
Pamiętajmy, że domowe sposoby pomocne są w lekkich przypadkach, jeżeli nasze dolegliwości mają ostry przebieg lub trwają dłużej nić 3 dni, konieczna jest wizyta u lekarza.
garść świeżych młodych liści jeżyn
1 szklanka wrzątku ( przypadku biegunki)
100 ml wrzątku (do płukania jamy ustnej)
Liście umyć dokładnie, pokroić na drobno i zalać wrzątkiem. Parzyć ok. 10 minut.
W przypadku biegunki popijać kilka razy dziennie po jednej filiżance. W przypadku stanu zapalnego jamy ustnej lub gardła, schłodzić i stosować do płukania.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/09/herbata-z-lisci-jezyn.html