Wykonanie
Dziś coś do picia. Coś niecodziennego. Przynajmniej dla mnie nie jest to porównywalne z popularną
herbatą miętową (której zresztą bardzo nie lubię, wtajemniczeni o tym wiedzą ;-)Dziś będzie o herbacie z liści
jeżyn. Skąd ten pomysł? Przyznam, że nie jest mój. Wpadło mi w ręce jakieś stare wydanie dodatku do czasopisma FÜR SIE, w którym pełno jest interesujących przepisów na domowe, naturalne lekarstwa. O niektórych z nich oczywiście wszyscy słyszeli,
między innymi o słynnej
mięcie. Niektóre są jednak dość zaskakujące i od czasu do czasu
będę tutaj o tym pisać. Tym bardziej, że wiele z tych tajemniczych ziółek można spotkać na każdym kroku.Jakie właściwości tkwią w liściach jeżyn?
Herbatka z nich przygotowana działa ściągająco i przeciwzapalnie. Można stosować przy biegunce, zapaleniu jamy ustnej i bólach gardła.W smaku jest nieco cierpka, ale po dodaniu odrobiny
cukru i
soku z cytryny, jest nawet niezła. Może nawet wprowadzę ją do mojej sporej kolekcji
herbat ziołowych i
będę od czasu do czasu pić dla urozmaicenia, beż żadnych dolegliwości.Pamiętajmy, że domowe sposoby pomocne są w lekkich przypadkach, jeżeli nasze dolegliwości mają ostry przebieg lub trwają dłużej nić 3 dni, konieczna jest wizyta u lekarza.garść świeżych
młodych liści
jeżyn1 szklanka wrzątku ( przypadku biegunki)100 ml wrzątku (do płukania jamy ustnej)Liście umyć dokładnie, pokroić na drobno i zalać wrzątkiem. Parzyć ok. 10 minut.W przypadku biegunki popijać kilka
razy dziennie po jednej filiżance. W przypadku stanu zapalnego jamy ustnej lub gardła, schłodzić i stosować do płukania.