ßßß Cookit - przepis na Lody jogurtowe z musem jeżynowym

Lody jogurtowe z musem jeżynowym

nazwa

Wykonanie

Nikogo nie muszę przekonywać o wyższosi domowych lodów. Dzisiejsze z musem jeżynowym to świetny sposób na wykorzystanie ostatnich jeżyn. Lody robi się w bardzo prosty sposób, bez maszynki do lodów. Niezbędne do ich produkcji są jednak foremki. Te na zdjęciach pochodzą z Ikea i kosztują kilka groszy. To naprawdę bardzo praktyczny i przydatny gadżet w kuchni. Zapraszam na dietetyczne, jogurtowe lody, którymi można się bezkarnie objadać.
Składniki na 6 foremek:
150 g musu z jeżyn
150 g jogurtu
2 lub więcej łyżek miodu, ksylitolu, cukru
Wykonanie:
300-400 g jeżyn zagotować z 2 łyżkami cukru i potrzymać na ogniu kilka minut ,by owoce sie rozpadły. Przetrzeć jeżyny przez sitko i ostudzić
jogurt wymieszać z cukrem z małym nadmiarem. Trzeba pamietać, że jogurt po schłodzeniu będzie wydawał się mniej słodki
nakładać naprzemienie do foremek jogurt ze schłodzonym musem jeżynowym. Foremki na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc umieścić w zamrażarce
przygotować kubeczek z gorącą wodą. Po zanurzeniu foremki z lodem na chwilę w kubeczku bez trudu wyjmiesz loda z foremki
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/lody-jogurtowe-z-musem-jezynowym.html