Wykonanie
Nikogo nie muszę przekonywać o wyższosi domowych
lodów. Dzisiejsze z musem
jeżynowym to świetny sposób na wykorzystanie ostatnich
jeżyn.
Lody robi się w bardzo prosty sposób, bez maszynki do
lodów. Niezbędne do ich produkcji są jednak foremki. Te na zdjęciach pochodzą z Ikea i kosztują kilka groszy. To naprawdę bardzo praktyczny i przydatny gadżet w kuchni. Zapraszam na dietetyczne,
jogurtowe lody, którymi można się bezkarnie objadać.
Składniki na 6 foremek:150 g musu z
jeżyn150 g
jogurtu2 lub więcej łyżek
miodu,
ksylitolu,
cukruWykonanie:300-400 g
jeżyn zagotować z 2 łyżkami
cukru i potrzymać na ogniu kilka minut ,by
owoce sie rozpadły. Przetrzeć
jeżyny przez sitko i ostudzić
jogurt wymieszać z
cukrem z małym nadmiarem. Trzeba pamietać, że
jogurt po schłodzeniu będzie wydawał się mniej słodkinakładać naprzemienie do foremek
jogurt ze schłodzonym musem
jeżynowym. Foremki na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc umieścić w zamrażarceprzygotować kubeczek z gorącą
wodą. Po zanurzeniu foremki z
lodem na chwilę w kubeczku bez trudu wyjmiesz
loda z foremkiŻYCZĘ SMACZNEGO !