ßßß Cookit - przepis na Owsiane batoniki bez pieczenia i poziomki

Owsiane batoniki bez pieczenia i poziomki

nazwa

Wykonanie

Czy lubicie batoniki własnej roboty? A czy lubicie poziomki? W obu przypadkach słyszę jednoznaczne TAK, więc w sam raz dla Was jest moja dzisiejsza propozycja.
Przepis zobaczyłam na blogu FoodPornVeganStyle i od razu zapałałam chęcią do działania. Pierwsza porcja rozeszła się w mgnieniu oka, o zdjęciach nie było mowy, chyba, że interesowałyby Was jakieś okruszki. Tak więc dziś powtórka, a że nasze cudowne poziomki znów obdarowały nas owocami, nie musiałam długo zastanawiać się nad owocowym dodatkiem. Spróbujcie koniecznie, po prostu pycha!
Batoniki
1 szklanka płatków owsianych (zwykłych lub błyskawicznych)
1/2 szklanki surowego masła orzechowego* (lub zwykłego)
1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
1/3 szklanki syropu klonowego (można też użyć syropy z agawy)
1/2 szklanki wiórków kokosowych (niesłodzonych i niesiarkowanych)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zastąpiłam 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii)
1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców
Wszystkie składniki oprócz owoców wymieszać, tak aby płatki owsiane dokładnie połączyły się z mokrymi składnikami. Jeśli chcemy aby konsystencja była bardziej gładka, możemy masę delikatnie zmiksować w blenderze lub użyć płatków owsianych błyskawicznych. Obie wersje są smaczne, w tej pierwszej płatki owsiane są bardziej wyczuwalne w strukturze.
Przełożyć gotową mieszankę do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia (dzięki temu łatwiej będzie ją wyciągnąć) dokładnie przycisnąć ją do dna, wyrównać i wstawić do lodówki aż stwardnieje (ok. 2 godziny).
* na surowe masło orzechowe możemy natrafić w eko-sklepach, możemy również wykonać podobne niesurowe w domu, wystarczy wrzucić szklankę fistaszków do małego pojemnika blendera i miksować 2 minuty, aż orzeszki zamienią się w gęste masło.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/06/owsiane-batoniki-bez-pieczenia-i.html