Wykonanie
Czy lubicie batoniki własnej roboty? A czy lubicie poziomki? W obu przypadkach słyszę jednoznaczne TAK, więc w sam raz dla Was jest moja dzisiejsza propozycja.Przepis zobaczyłam na blogu FoodPornVeganStyle i od razu zapałałam chęcią do działania. Pierwsza porcja rozeszła się w mgnieniu oka, o zdjęciach nie było
mowy, chyba, że interesowałyby Was jakieś okruszki. Tak więc dziś powtórka, a że nasze cudowne
poziomki znów obdarowały nas
owocami, nie musiałam długo zastanawiać się nad
owocowym dodatkiem. Spróbujcie koniecznie, po prostu pycha!Batoniki1 szklanka
płatków owsianych (zwykłych lub błyskawicznych)1/2 szklanki surowego
masła orzechowego* (lub zwykłego)1/3 szklanki rozpuszczonego
oleju kokosowego1/3 szklanki
syropu klonowego (można też użyć
syropy z agawy)1/2 szklanki
wiórków kokosowych (niesłodzonych i niesiarkowanych)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (zastąpiłam 1/2 łyżeczki sproszkowanej
wanilii)1 szklanka świeżych lub
mrożonych owocówWszystkie składniki oprócz
owoców wymieszać, tak aby
płatki owsiane dokładnie połączyły się z mokrymi składnikami. Jeśli chcemy aby konsystencja była bardziej gładka, możemy masę delikatnie zmiksować w blenderze lub użyć
płatków owsianych błyskawicznych. Obie wersje są smaczne, w tej pierwszej
płatki owsiane są bardziej wyczuwalne w strukturze.Przełożyć gotową mieszankę do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia (dzięki temu łatwiej będzie ją wyciągnąć) dokładnie przycisnąć ją do dna, wyrównać i wstawić do lodówki aż stwardnieje (ok. 2 godziny).* na surowe
masło orzechowe możemy natrafić w eko-sklepach, możemy również wykonać podobne niesurowe w domu, wystarczy wrzucić szklankę
fistaszków do małego pojemnika blendera i miksować 2 minuty, aż orzeszki zamienią się w gęste
masło.