Wykonanie
Placki to chyba najwspanialszy wynalazek ludzkości. Jak myślicie? Ja tam je lubię, bo można je robić dosłownie ze wszystkiego i zawsze się udają. Dziś zrobiłam je z polenty z dużą porcją
czekolady. Już kiedyś robiłam podobne, ale te są jeszcze prostsze. Jeżeli szukacie przepisów bez glutenu, to koniecznie Wam polecam. Ostatnio tak czytam i czytam o tym glutenie i coś mi się wydaje, że nie zaszkodzi od czasu do czasu poszukać alternatywnych rozwiązań do
mąki pszennej. Chociażby dla urozmaicenia, dla lepszego apetytu, samopoczucia, albo tak po prostu. Co za dużo to nie zdrowo, więc starajmy się od czasu do czasu zrobić sobie urlop od codziennych przyzwyczajeń.150 g polenty1/2 łyżki
mączki ziemniaczanej1/2 łyżki
kakao2 łyżeczki
cukrucukier waniliowynieco
mleka roślinnego
olej do smażenia
jogurt roślinny
owocePolentę ugotować według przepisu na opakowaniu, ale dodać podczas gotowania
cukier i
kakao.odstawić do przestudzenia, dodać
mączkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste, dolać nico
mleka roślinnego. Ciasto powinno być podobne do gęstego ciasta naleśnikowego, tak, aby dało się je nakładać łyżką na patelnię i smażyć placki.Podawać z
jogurtem i świeżymi
owocami.