ßßß Cookit - przepis na Pasztet z czerwonej soczewicy z indyjską nutą

Pasztet z czerwonej soczewicy z indyjską nutą

nazwa

Wykonanie

Witajcie po świętach. Pewnie Wasze stoły uginały się pod wspaniałymi daniami i może teraz nie macie za bardzo apetytu, ale dzisiejszy pasztet jest bardzo smaczny i na dodatek można go upiec nie tylko w foremkach, ale także w słoikach, na zapas. Będzie jak znalazł, kiedy już wyblakną wspomnienia wielkanocnego objadania się i znów nieco zgłodniejecie. Pasztet przygotowuje się bardzo łatwo, więc żadnych wymówek, typu „nie mam czasu”, nie przyjmuję do wiadomości i bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania. Jedynie z czym możecie mieć problem, to obranie papryki, ale myślę, że jakoś sobie z tym poradzicie, a tak po cichu mogę Wam w tajemnicy zdradzić, że niedługo będzie u mnie taki mały konkurs, w którym będzie można wygrać obieraczek, który doskonale poradzi sobie z obraniem papryki, pomidora, czy kiwi! Nie posiadając takiego obieraka można spróbować obrać paprykę ścinając skórkę ostrym nożykiem. Myślę, że każdy ma jakiś swój sposób na upartą paprykę, a ja tymczasem zapraszam na pasztet :-)
Pasztet z czerwonej soczewicy:
1 filiżanka czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem)
2 cebule
1 duża, czerwona papryka
2 jajka
olej
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki kurkumy
0 , 5 łyżeczki kuminu
0,5 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
sól
chilli
masło do wysmarowania foremek
Soczewicę ugotować do miękkości z dwoma filiżankami wody. Cebule pokroić w kostkę usmażyć z olejem na złoto, najlepiej w garnku. Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, usmażyć do miękkości, dodać soczewicę i odstawić do ostudzenia. Dodać pozostałe składniki, wszystko trochę zblenderować (nie na całkiem gładko), umieścić w wysmarowane masłem foremki i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, przy temperaturze ok. 180 ˚C .
Jeżeli chcemy pasztet upiec w słoikach należy wypełnić je maksymalnie do 2/3, ponieważ pasztet urośnie. Jeżeli pasztet chcemy przechowywać dłużej, słoiczki powinny być wysterylizowane, jeśli tylko kilka dni, wystarczy, że będą czyste. Należy uważać, aby brzegi z gwintem nie pobrudziły nam się masłem lub pasztetem podczas napełniania. Słoki pieczemy OTWARTE . Zamykamy natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Jeżeli pasztet urósł za wysoki, ścinamy szybko nożem nadmiar przed zamknięciem.
Więcej informacji na temat sterylizacji słoików napisałam w poście o syropie z rabarbaru.
Do pasztetu najlepiej nadają się słoiczki o prostym, lekko rozszerzającym się ku górze kształcie, aby potem można było go wyjąć.
Świetnie smakuje jako dodatek do sałatek z sosem do sałatek .
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/04/pasztet-z-czerwonej-soczewicy-z.html