Sałata lodowa, brokuł i jajko w kwaśnym sosie vinegret to mój pomysł na szybką i zdrową kolację. Sałatkę wymyśliłam w pewien zimowy wieczór z tego co akurat miałam w lodówce. Brokuł i jajko okazały się idealnym połączeniem. Sałatka dzięki vinegretowi ma octowy posmak, który doskonale komponuje się z łagodnym jajkiem. Do sałatki można podać chrupkie pieczywo lub sucharki.Składniki:1 brokuł1 mała główka sałaty lodowej6 jajek2 garście pestek dyniSos:4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu winnego1 opakowanie gotowego sosu knorr- francuski vinegrettesok z 1/2 cytrynyWykonanie:Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru ( ja gotuję około 8-10 minut). Odcedzić. Ostudzić. Sałatę pokroić w paski. W wysokim naczyniu połączyć oliwę z oliwek z octem winnym. Następnie wyspać opakowanie gotowego sosu knorr- francuski vinegrette, energicznie zamieszać. Na końcu dodać sok z cytryny. W między czasie ugotować jajka na twardo. W większej misce połączyć sałatę, brokuł oraz sos vinegret. Całość delikatnie zamieszać. Sałatę wyłożyć na talerze. Ciepłe jajka obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć na sałacie. Całość posypać pestkami dyni i ewentualnie lekko posolić.