Wykonanie

Chciałam wczoraj na obiad zrobić roladki z
kurczaka, ale że po pracy nie znalazłam już nigdzie
piersi z kurczaka zdecydowałam się na
filet z indyka. Może nawet i lepiej, miałam okazje poeksperymentować z
indykiem, bo przyznam szczerze, że rzadko gościł w mojej kuchni, a przecież
indyk słynie ze swoich walorów zdrowotnych. Jest polecany jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość
białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Ze względu na delikatność smaku doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobrać według gustu – od słodkich, poprzez łagodne,
ziołowe do pikantnych. Świetnie czuje się zarówno w klimatach kuchni europejskiej, jak i dalekowschodniej czy amerykańskiej. Warto poeksperymentować i na stałe wprowadzić go do swojego menu. Ja na pewno tak zrobię. A dziś proponuję roladki z
indyka faszerowane
fetą i
suszonymi pomidorkami, podane z
ryżem i
sałatką z
roszponki. W taki sam sposób można przyrządzić
piersi z kurczaka.Składniki, 4 porcje:4 plastry
piersi indyka1 kostka
sera feta1/2 słoika
suszonych pomidorów 300 g2 łyżki
ziołowej przyprawy do grilla4 łyżki
oliwy z oliwek,
sól,
pieprzSałata:1/2 opakowania
roszponki Fit&Easy3 łyżki
oliwy z oliweksok z 1/2
cytryny1 łyżka czerwonego
octu winnego1 łyżeczka
cukruWykonanie:Roladki:
Mięso z indyka rozbić tak jak na kotlety. Jedną stronę posypać
solą i
pieprzem, a drugą
przyprawą ziołową do grilla.
Ser feta pokroić w grube podłużne słupki ( ja kroję paski od dłuższego
boku).
Pomidorki osączyć z zalewy.
Mięso ułożyć na desce lub foli aluminiowej tak, aby strona z
solą i
pieprzem była u góry. Na każdej porcji
mięsa ułożyć słupek
fety i
suszone pomidorkami (około 3
pomidorki na sztukę ).
Mięso zawinąć ciasno w zgrabne roladki i spiąć dwiema wykałaczkami, żeby roladki w trakcie pieczenie się nie rozpadły. Do naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki
oliwy z oliwek i 1 łyżkę zalewy z
suszonych pomidorów. Roladki ułożyć w naczyniu i każdą sztukę polać po wierzchu pozostała
oliwą z oliwek. Roladki umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na 35 minut.
Sałata:
Roszponkę umyć i osuszyć. Do szklanki wycisnąć
sok z cytryny, dodać
oliwę z oliwek i mieszać energicznie przez 2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać
ocet winny z czerowonych
winogron oraz
cukier. Znów energicznie zamieszać. Tak przygotowany wstawić do lodówki. W
między czasie ugotować
biały ryż.Sposób podania : Na talerz wyłożyć
roszponkę i polać ją po wierzchu przygotowanym sosem. Z
mięsa usunąć wykałaczki i w połowie długości przekroić je pod skosem. Ugotowany
ryż przełożyć do filiżanek, lekko ubić a następnie wybić na talerz – utworzy się ładny stożek.