ßßß Cookit - przepis na Roladki z indyka z fetą i suszonymi pomidorami

Roladki z indyka z fetą i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Chciałam wczoraj na obiad zrobić roladki z kurczaka, ale że po pracy nie znalazłam już nigdzie piersi z kurczaka zdecydowałam się na filet z indyka. Może nawet i lepiej, miałam okazje poeksperymentować z indykiem, bo przyznam szczerze, że rzadko gościł w mojej kuchni, a przecież indyk słynie ze swoich walorów zdrowotnych. Jest polecany jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Ze względu na delikatność smaku doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobrać według gustu – od słodkich, poprzez łagodne, ziołowe do pikantnych. Świetnie czuje się zarówno w klimatach kuchni europejskiej, jak i dalekowschodniej czy amerykańskiej. Warto poeksperymentować i na stałe wprowadzić go do swojego menu. Ja na pewno tak zrobię. A dziś proponuję roladki z indyka faszerowane fetą i suszonymi pomidorkami, podane z ryżem i sałatką z roszponki. W taki sam sposób można przyrządzić piersi z kurczaka.
Składniki, 4 porcje:
4 plastry piersi indyka
1 kostka sera feta
1/2 słoika suszonych pomidorów 300 g
2 łyżki ziołowej przyprawy do grilla
4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz
Sałata:
1/2 opakowania roszponki Fit&Easy
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Roladki: Mięso z indyka rozbić tak jak na kotlety. Jedną stronę posypać solą i pieprzem, a drugą przyprawą ziołową do grilla. Ser feta pokroić w grube podłużne słupki ( ja kroję paski od dłuższego boku). Pomidorki osączyć z zalewy. Mięso ułożyć na desce lub foli aluminiowej tak, aby strona z solą i pieprzem była u góry. Na każdej porcji mięsa ułożyć słupek fety i suszone pomidorkami (około 3 pomidorki na sztukę ). Mięso zawinąć ciasno w zgrabne roladki i spiąć dwiema wykałaczkami, żeby roladki w trakcie pieczenie się nie rozpadły. Do naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę zalewy z suszonych pomidorów. Roladki ułożyć w naczyniu i każdą sztukę polać po wierzchu pozostała oliwą z oliwek. Roladki umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na 35 minut.
Sałata: Roszponkę umyć i osuszyć. Do szklanki wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę z oliwek i mieszać energicznie przez 2 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać ocet winny z czerowonych winogron oraz cukier. Znów energicznie zamieszać. Tak przygotowany wstawić do lodówki. W między czasie ugotować biały ryż.
Sposób podania : Na talerz wyłożyć roszponkę i polać ją po wierzchu przygotowanym sosem. Z mięsa usunąć wykałaczki i w połowie długości przekroić je pod skosem. Ugotowany ryż przełożyć do filiżanek, lekko ubić a następnie wybić na talerz – utworzy się ładny stożek.
Źródło:http://smakowisko.pl/roladki-z-indyka-z-feta-i-suszonymi-pomidorami