Wykonanie
Pewnie u większości z Was na Wigilii nie może zabraknąć czerwonego barszczu. A jak barszcz to muszą być i paszteciki. W zeszłym roku pokazałam Wam przepis na kruche paszteciki z
pieczarkami . Dziś przepis na pyszne paszteciki z
ciasta francuskiego. Kruche, delikatne i nadziane aromatycznymi
pieczarkami.Składniki, 8 porcji:500 g
pieczarek2
cebule2
jajka2 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz1 łyżka
oleju1 opakowanie
ciasta francuskiegoWykonanie:
Pieczarki umyć ( obrać) – jak kto woli i jaką stosuje metodę. Pokroić je w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju i przesmażyć na niej drobno posiekaną
cebulę. Na patelnię dodać
pieczarki, zwiększyć ogień, tak aby
pieczarki się smażyły, nabrały złotego koloru i nie puściły
soków ( często mieszać). Smażyć około 5 minut.
Pieczarki doprawić
solą i
pieprzem i odstawić do wystudzenia.Do
pieczarek dodać 1
jajko,
bułkę tartą i dokładnie wymieszać masę.
Ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układać farsz i zawijać ciasto w trójkąt lub prostokąt. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu roztrzepanym
jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.