ßßß
Leczo to chyba najbardziej znana w Polsce węgierska potrawa. To rodzaj gulaszu mięsno-warzywnego doprawionego mieloną papryką. Przepis, który dziś przedstawię to pomysł mojej siostry. Przepis jest dziecinnie prosty w wykonaniu i można przygotować go w jednym garnku. W zależności od tego, co kto lubi leczo może być bardziej lub mniej pikantne. Ja wolę wersję łagodniejszą, jednak moje ostatnie leczo wyszło dość pikantne i nie pojadałam sobie zbyt wiele.Składniki:500 g pieczarek500 g kiełbasy śląskiej albo parówkowej3 różnokolorowe papryki2 cukinie2 duże cebule3 duże ogórki kwaszone1 puszka czerwonej fasoli250 g koncentratu pomidorowego2 szklanki zimnej wodyketchup pikantnyvegetasól, pieprzolej do smażeniaWykonanie:Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę. Warzywa posypać 1 łyżką vegety. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej pieczarki z cebulą. Gdy pieczarki zmiękną przełożyć je do dużego garnka.Papryki umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Na taj samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć paprykę przez około 5 minut. W między czasie obrać cukinie i także pokroić ją w kostkę. Wrzucić na patelnię, posypać 1 łyżką vegety i smażyć razem z papryką dalsze 5 minut. Całość przełożyć do garnka z pieczarkami.Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przesmażyć chwilę na tej samej patelni. Wrzucić do garnka z warzywami. Ogórki pokroić w kostkę, fasolę osączyć z zalewy i dodać do garnka z warzywami. Całość zamieszać.Dodać koncentrat pomidorowy, około 200 g ketchupu ( wszytko zależy od tego jak pikantne dania, kto lubi), posolić, popieprzyć i podlać wodą. Całość gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.