ßßß Cookit - przepis na Kurczak w cieście francuskim z fasolką

Kurczak w cieście francuskim z fasolką

nazwa

Wykonanie

Jeśli znudziła się Wam tradycyjnie przyrządzana pierś z kurczaka, proponuję zawinąć ją w ciasto francuskie i upiec w piekarniku. Do tego ugotować fasolkę szparagową, doprawić ją sosem vinegret Knorra i obiad gotowy. Staram się jak najmniej używać gotowych sosów czy innej przetworzonej żywności. Jednak sosy sałatkowe Knorr bardzo lubię, ponieważ bardzo fajnie smakują i nie zawierają glutaminianu sodu. Niestety w dzisiejszych czasach nie da się wyeliminować przetworzonych produktów w 100 %. Zjedzenie czegoś od czasu do czas na pewno nie zaszkodzi, a czasami pozwala zaoszczędzić czas, gdy musimy na szybko przygotować coś do jedzenia.
Składniki, 2 porcje:
Kurczak:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 suszone pomidory
50 g sera feta
nasiona sezamu
sól, pieprz
Fasolka:
400 g świeżej fasolki szparagowej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sos francuski Knorr
Wykonanie:
Kurczak: Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek. W każdej piersi naciąć nożem kieszonkę, a następnie do każdej włożyć 2 suszone pomidory i ser feta. Mięso dobrze przyprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie ponacinać zgodnie z rysunkiem poniżej:
Mięso ułożyć na środku i zawijać. Najlepiej zacząć od góry i dołu. Lewy górny róg składać do środka, potem prawy górny róg – też do środka, to samo z dolną częścią. Następnie ponacinane paski przekładać na przemian raz z lewej, raz z prawej strony do utworzenia warkocza. Tak samo postąpić z drugim filetem. Następnie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w temperaturze 200 st.C. Ciasto powinno być ładnie rumiane.
Fasolka: Fasolkę umyć, odciąć końcówki i ugotować na parze. Ja gotuję około 8-10 minut. Wystudzić. Sos francuski połączyć z oliwią z oliwek. Przygotowanym sosem polać fasolkę.
Źródło:http://smakowisko.pl/kurczak-w-ciescie-francuskim-z-fasolka