Wykonanie
Święta to czas tzw. „obżarstwa” dlatego w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia warto zjeść coś lekkiego, ale zarazem świątecznego. Moja propozycja na lekki obiad to połączenie
sałaty lollo rosso,
rukoli,
pomarańczy,
winogron, suszonych
śliwek i
kurczaka polanych dressingiem na bazie
musztardy dijon. Niektórzy nie przepadają za połączeniem
mięsa z
owocami, ale w tej
sałatce ostry smak sosu świetnie łagodzi
słodycz owoców. Polecam. Ja ją uwielbiam.Składniki:100 g
sałaty lollo rosso50 g
rukoli2
pomarańcze20
winogron10 suszonych
śliwek300 g
piersi z kurczaka2 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżeczki
musztardy dijon1 łyżka
octu winnegoprzyprawa do kurczakaząbek
czosnkuostra paprykasól,
pieprzWykonanie:
Mięso opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. W naczyniu z pokrywką wymieszać
przyprawę do kurczaka (2 łyżki), przeciśnięty przez praskę
czosnek,
ostrą paprykę ( 1 łyżeczkę),
sól i
pieprz. Do przypraw wrzucić
mięso, zamknąć pojemnik i potrząsnąć energicznie kilka
razy, aby
przyprawy przylgnęły do
mięsa. Na patelni rozgrzać
oliwę i usmażyć na niej
mięso.
Pomarańcza obrać ze skórki i pokroić w kawałki.
Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wydrążyć pestki.
Suszone śliwki przekroić na pół.
Sałaty umyć i przełożyć do miski. Z
oliwy z oliwek,
musztardy dijon,
octu winnego,
soli i
pieprzu przygotować dressing. Polać nim
sałatę na chwilę przed podaniem. Na talerzu ułożyć
sałaty, następnie
kurczaka,
pomarańcza,
winogrona i
suszone śliwki.