ßßß Cookit - przepis na Ciasto Malinowa Chmurka

Ciasto Malinowa Chmurka

nazwa

Wykonanie

Niezdecydowanym serdecznie polecam to ciasto. Cieniutkie kruche ciasto, galaretka z dużą ilością malin, pyszny śmietankowy krem i chrupiąca beza migdałowa. Pycha! Ciasto zrobiłam troszkę grubsze, a do kremu dodałam żelatynę, aby lepiej się trzymał podczas upałów.
Oryginalny przepis
4 żółtka
30g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200g mąki
100g masła
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Blachę o wymiarach ok. 23x33cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić formę ciastem. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach.
600g malin
2 galaretki malinowe
3 szklanki wrzącej wody
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, przestudzić i wrzucić maliny. Włożyć do lodówki do zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowy
500ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny
50ml wrzącej wody
Śmietanę ubić, dodać cukier, serek mascarpone i ziarenka wanilii. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do kremu cały czas miksując. Schłodzić w lodówce.
Beza z migdałami
4 białka
150g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40g płatków migdałowych
Białka ubić, dodawać stopniowo cukier. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/08/ciasto-malinowa-chmurka.html