Wykonanie

Za dwa dni urodziny Zuzi i zaczynam popadać w lekką panikę. Nie dość, że nadal nie do końca wiem, jaki tort jej upiec, to jeszcze nazbierało mi się ostatnio całe mnóstwo zaległych prac domowych, które trzeba będzie w końcu jakoś ogarnąć, skoro mamy przyjmować gości. Szkoda, że pogoda taka marna, bo urządzilibyśmy imprezę w ogrodzie i nawet bałagan w salonie jakoś by przeszedł niezauważony ;PJak zwykle bywa w takich sytuacjach, chodzę po domu, oceniając skalę problemu i planując kolejność prac (umieszczając ogromniastą stertę prasowania na samiutkim końcu oczywiście ;), a w międzyczasie próbuję zająć czymś ręce, bo wtedy myśli mi się najlepiej. Wstępny
plan powstał w trakcie przygotowywania bułeczek z
parmezanem, które wyjątkowo zastąpiły przy kolacji nasz ulubiony
chleb na zakwasie .Bułeczki są nietrudne w przygotowaniu i bardzo, bardzo puszyste, mimo iż część
maki zastąpiłam
razową mąką orkiszową. Dodatek
parmezanu oraz
czosnku nadaje im niesamowitego aromatu i sprawia, że są idealnym dodatkiem do
sosów, gulaszy, czy choćby naszej ulubionej zupy z
ziemniakami i
porem. Jeżeli jednak nie przepadacie za takim
smakowym pieczywem, możecie upiec je bez dodatków i podawać choćby z domową
konfiturą.Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, ale również kolejnego dnia smakują bardzo dobrze, więc możecie je śmiało przygotować dzień wcześniej i podać na śniadanie.Polecam :)

* źródło inspiracji tuSkładniki na 8 dużych lub 10 – 12 mniejszych bułeczek:1/4 szklanki ciepłej
wody7g
drożdży instant (1 saszetka)3/4 szklanki
mleka30g miękkiego niesolonego
masła1 duże
jajko1 i 1/2 łyżki płynnego
miodu1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej2 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka suszonego
czosnku2 – 3 łyżki drobno startego
parmezanuDodatkowo:1 – 2 łyżki roztopionego
masła1 łyżka tartego
parmezanu1 ząbek czosku1/4 łyżeczki
ziół prowansalskich (można pominąć)Wykonanie:
Wodę oraz
drożdże umieść w kubeczku i wymieszaj dokładnie. Odstaw na około 5 minut, aż się spienią.
Mleko podgrzej lekko, dodaj
masło i również wymieszaj. Przelej je do dużej misy i dodaj spienione
drożdże. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Jajko roztrzep z
miodem i wlej do misy z mieszanką
drożdży,
wody i
mleka. Jeszcze raz wymieszaj. Wsyp
mąkę orkiszową oraz 2 szklanki
mąki pszennej oraz
sól. Wymieszaj wszystko łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Na koniec dodaj
czosnek oraz
ser.Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 5 – 8 minut, podsypując w razie potrzeby pozostałą 1/4 szklanki
mąki pszennej. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto, które może wciąż przylegać lekko do dna misy, ale nie powinno się mocno kleić.Odstaw misę z
ciastem na około 10 minut, żeby odpoczęło, po czym wyjmij je na oprószony
mąką blat i podziel na 8 – 12 części (nie muszą być idealnie równe, ale możesz posłużyć się wagą, jeśli wolisz). Każdą spłaszcz nieco i zaciągnij boki do środka kilka
razy, po czym zlep je, formując kulki. Układaj je w wysmarowanej
masłem formie lub naczyniu do zapiekania.

Przykryj formę folią spożywczą i odstaw na około 30 – 40 minut do wyrośnięcia.Gdy bułeczki podwoją objętość, posmaruj je odrobiną roztopionego
masła, posyp tartym
parmezanem oraz
ziołami i dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek.


Gotowe bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 15 – 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Upieczone pozostaw przez chwilę w formie, po czym serwuj lekko przestygnięte lub delikatnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Przechowuj szczelnie owinięte.Smacznego :)
