ßßß Cookit - przepis na Puszyste bułeczki z czosnkiem i parmezanem…

Puszyste bułeczki z czosnkiem i parmezanem…

nazwa

Wykonanie

Za dwa dni urodziny Zuzi i zaczynam popadać w lekką panikę. Nie dość, że nadal nie do końca wiem, jaki tort jej upiec, to jeszcze nazbierało mi się ostatnio całe mnóstwo zaległych prac domowych, które trzeba będzie w końcu jakoś ogarnąć, skoro mamy przyjmować gości. Szkoda, że pogoda taka marna, bo urządzilibyśmy imprezę w ogrodzie i nawet bałagan w salonie jakoś by przeszedł niezauważony ;P
Jak zwykle bywa w takich sytuacjach, chodzę po domu, oceniając skalę problemu i planując kolejność prac (umieszczając ogromniastą stertę prasowania na samiutkim końcu oczywiście ;), a w międzyczasie próbuję zająć czymś ręce, bo wtedy myśli mi się najlepiej. Wstępny plan powstał w trakcie przygotowywania bułeczek z parmezanem, które wyjątkowo zastąpiły przy kolacji nasz ulubiony chleb na zakwasie .
Bułeczki są nietrudne w przygotowaniu i bardzo, bardzo puszyste, mimo iż część maki zastąpiłam razową mąką orkiszową. Dodatek parmezanu oraz czosnku nadaje im niesamowitego aromatu i sprawia, że są idealnym dodatkiem do sosów, gulaszy, czy choćby naszej ulubionej zupy z ziemniakami i porem. Jeżeli jednak nie przepadacie za takim smakowym pieczywem, możecie upiec je bez dodatków i podawać choćby z domową konfiturą.
Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, ale również kolejnego dnia smakują bardzo dobrze, więc możecie je śmiało przygotować dzień wcześniej i podać na śniadanie.
Polecam :)
* źródło inspiracji tu
Składniki na 8 dużych lub 10 – 12 mniejszych bułeczek:
1/4 szklanki ciepłej wody
7g drożdży instant (1 saszetka)
3/4 szklanki mleka
30g miękkiego niesolonego masła
1 duże jajko
1 i 1/2 łyżki płynnego miodu
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego czosnku
2 – 3 łyżki drobno startego parmezanu
Dodatkowo:
1 – 2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka tartego parmezanu
1 ząbek czosku
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich (można pominąć)
Wykonanie:
Wodę oraz drożdże umieść w kubeczku i wymieszaj dokładnie. Odstaw na około 5 minut, aż się spienią.
Mleko podgrzej lekko, dodaj masło i również wymieszaj. Przelej je do dużej misy i dodaj spienione drożdże. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Jajko roztrzep z miodem i wlej do misy z mieszanką drożdży, wody i mleka. Jeszcze raz wymieszaj. Wsyp mąkę orkiszową oraz 2 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wymieszaj wszystko łyżką, aż powstanie lepkie ciasto. Na koniec dodaj czosnek oraz ser.
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez około 5 – 8 minut, podsypując w razie potrzeby pozostałą 1/4 szklanki mąki pszennej. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto, które może wciąż przylegać lekko do dna misy, ale nie powinno się mocno kleić.
Odstaw misę z ciastem na około 10 minut, żeby odpoczęło, po czym wyjmij je na oprószony mąką blat i podziel na 8 – 12 części (nie muszą być idealnie równe, ale możesz posłużyć się wagą, jeśli wolisz). Każdą spłaszcz nieco i zaciągnij boki do środka kilka razy, po czym zlep je, formując kulki. Układaj je w wysmarowanej masłem formie lub naczyniu do zapiekania.
Przykryj formę folią spożywczą i odstaw na około 30 – 40 minut do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki podwoją objętość, posmaruj je odrobiną roztopionego masła, posyp tartym parmezanem oraz ziołami i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gotowe bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 15 – 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Upieczone pozostaw przez chwilę w formie, po czym serwuj lekko przestygnięte lub delikatnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.
Przechowuj szczelnie owinięte.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/07/14/puszyste-buleczki-z-czosnkiem-i-parmezanem