Wykonanie

Jedną z rzeczy, które Zuzia odziedziczyła w genach po żeńskiej części naszej rodziny jest z całą pewnością ogromna miłość do
kokosowych smaków. Nic więc
dziwnego, że wszelkie
kokosowe ciasta i
ciasteczka należą do jej ulubionych, a już kokosanki… Za kokosanki Zuzia posprząta pokój, zje bez marudzenia obiad i nawet pozwoli mamie wybrać bajkę, którą będziemy oglądać wieczorem, więc chyba sami rozumiecie ;)Na blogu są już od pewnego czasu bardziej klasyczne kokosanki na samych białkach, które cieszą się u nas ogromnym powodzeniem, gdy tylko w zamrażalniku pojawiają się jakieś
białka pozostałe po innych wypiekach. Teraz jednak nadszedł czas na mały kulinarny „upgrade” i upiekłyśmy z Zuzią kokosanki z naszym ulubionym
truskawkowym dżemem. A
potem zanurzyłyśmy je w
czekoladzie, który to pomysł podobał się mojej Córci do momentu, gdy okazało się, że będzie to
czekolada gorzka, a nie jej ulubiona biała ;P
Ciasteczka są naprawdę pyszne – słodziutkie, miękkie w środku i przyjemnie chrupiące na wierzchu. I jeszcze ta dżemowa dziurka, jak ją nazywa Zuzia, której nie umie się oprzeć żadne dziecko oraz spora część dorosłych ;) A wspominałam już, że są dziecinnie łatwe do zrobienia? :)Polecam :)

Składniki na około 12 – 15 dużych
ciasteczek:200g
wiórków kokosowych200g
mleka skondensowanego, słodzonego1 duże
białko2 łyżki drobnego
cukru do wypiekówDodatkowo:12 – 15 łyżeczek
dżemu truskawkowego lub
malinowegookoło 100 – 150g
gorzkiej czekolady (możecie zastąpić
mleczną, jeśli wolicie)Wykonanie:
Wiórki kokosowe wymieszaj dokładnie w dużej misce z
mlekiem skondensowanym.Z
białka ubij na sztywna pianę, dodając pod koniec
cukier. Dodaj je do
wiórków kokosowych i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie szpatułką.Wykładaj po około 1 i 1/2 łyżki masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując
ciasteczka. W każdym zrób kciukiem zagłębienie na środku i nałóż tam po łyżeczce
dżemu.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez około 15 minut, aż wierzch
ciastek się zarumieni. Upieczone pozostaw na blasze przez kilka minut, po czym przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.Podczas gdy
ciastka stygną, posiekaj drobno
czekoladę i rozpuść w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Przestudź lekko. Zimne
ciasteczka zanurzaj od
spodu w
czekoladzie i odkładaj na kratkę do ocieknięcia. Na wierzchu zrób wzorek z pozostałej
czekolady i pozostaw do zastygnięcia (żeby nie czekać zbyt długo, możesz je wstawić do lodówki lub włożyć na kilka minut do zamrażalnika).Smacznego :)

