ßßß Cookit - przepis na Jogurtowe ciasto ze śliwkami na mące pełnoziarnistej…

Jogurtowe ciasto ze śliwkami na mące pełnoziarnistej…

nazwa

Wykonanie

Gdybyście zapytali mnie dziś, za co tak kocham pieczenie, chyba nie umiałabym odpowiedzieć jednoznacznie. Coś, co zaczęło się 3 lata temu, jako sposób na nudę i rozładowanie emocji, dziś wydaje mi się nieodłącznym elementem mojego życia. Tyle jest magii w procesie tworzenia, który towarzyszy powstawaniu nowych wypieków… I tyle miłości.
Myślę, że nie piekłabym, gdyby nie rodzina, z którą mogę dzielić się tym, co uda mi się w kuchni „wyczarować”. Uświadamiam to sobie za każdym razem, gdy Mąż uśmiecha się na wzmiankę o kolejnym wypieku lub gdy szwagierki wpadają z wizytą, a ja mogę je poczęstować jeszcze gorącym ciastem i w ten skromny sposób okazać im swoje przywiązanie…
Piekę, bo wiem, że mam dla kogo. Każde kolejne ciasto, ciasteczka, czy deser zaczynają się od myśli o mojej rodzinie – o tym, co lubi mój ukochany Mąż, o Mamie, która prawie w każdą sobotę piekła dla nas ciasta i od której tyle się nauczyłam, o Zuzi cieszącej się na sam widok wałka do ciasta.. Dziś nie wyobrażam już sobie mojego domu bez zapachu ciasta i szafek pełnych mąki.
Wyobraźcie sobie, ile radości miałam obserwując naszych niedzielnych gości pałaszujących jeszcze gorące ciasto śliwkowe, które naprędce dla nich upiekłam :)
Ten całkowicie spontaniczny wypiek okazał się bardzo udaną wariacją na temat jogurtowego ciasta cynamonowego, które dotąd nigdy mnie nie zawiodło. Tym razem zamieniłam część mąki na pełnoziarnistą, dodałam wanilii i wyłożyłam na wierzch pyszne śliweczki. Wyszło bardzo smacznie i trochę zdrowiej, niż w przypadku tradycyjnych, ucieranych ciast z owocami. Ciasto pięknie urosło, owoce nie opadły, a mąką razowa dodała całości charakteru.
Polecam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
200g mąki pszennej razowej
100g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeżeli akurat nie macie, możecie pominąć, a zamiast tego zastąpić część cukru do wypieków cukrem waniliowym)
250ml gęstego jogurtu naturalnego
150ml oleju rzepakowego
50g płynnego miodu
około 500g dojrzałych śliwek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śliwki umyj, przekrój na pól i wyjmij pestki.
Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszaj.
W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, jogurt, olej oraz cukier i miód. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną lub widelcem.
Przelej suche składniki do mokrych i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników (jak przy muffinach).
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj śliwki, rozcięciami do góry.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 35 – 40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu suchy (bez śladów surowego ciasta).
Pozostaw w formie na kilka minut, zanim wyjmiesz ciasto na kratkę, by wystygło.
Zimne ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem (ja niestety nie zdążyłam, bo zostało zjedzone ;).
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/08/05/jogurtowe-ciasto-ze-sliwkami-na-mace-pelnoziarnistejwholemeal-yoghurt-cake-with-plums