Wykonanie
Domowe
lody kawowe to dla mnie deser idealny, gdy pogoda dopisuje. Choć nie jestem wielką fanką picia
kawy, to w ciastach i deserach ją uwielbiam :) A
kawowe lody są wysoko wysoko na liście moich faworytów. Zwłaszcza, gdy
mogę je przygotować sama i to bez większego wysiłku.
Lody powstały pod wpływem chwili zainspirowane kilkoma przepisami znalezionymi kiedyś w
sieci (robiłam już podobne
lody w wersji owocowej). Dzięki niewielkiemu dodatkowi
alkoholu nie zamarzły całkowicie i nie wytworzyły się w nich kryształki
lodu. Tym razem niestety Zuzia jest trochę pokrzywdzona, bo ona
kawy oraz
alkoholu nie lubi i nie może, ale i dla niej coś przygotowałam, więc myślę, że jakoś mi wybaczy ;) Poza tym
kawę możecie zastąpić np. dodatkiem
wanilii lub
syropu owocowego, by mogły je jeść również dzieci.Tymczasem przedstawiam Wam przepis na pyszne, aromatyczne domowe
lody, do zrobienia których wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości.Polecam :)Składniki na około 1l
lodów:300g
śmietany kremówki (30 lub 36%)puszka słodzonego
mleka skondensowanego (400g)2 łyżki
kawy rozpuszczalnej dobrej jakości rozpuszczone w 100ml wrzątku lub 100ml mocnego naparu (przestudzone)2 – 3 łyżki
cukru pudru (do smaku)1 – 2 łyżki
likieru migdałowego lub
kawowego (można pominąć)Wykonanie:Wszystkie składniki umieść w lodówce i schłódź.Kremówkę ubijaj w misie miksera. Gdy zacznie gęstnieć, wlewaj powoli
mleko skondensowane, ubijając cały czas na niskich obrotach, aż masa dobrze się połączy i zgęstnieje.Dodawaj napar z
kawy, po łyżeczce, do uzyskania pożądanego smaku, miksując krótko po każdym dodaniu.Na koniec dodaj
alkohol i ewentualnie
cukier puder i jeszcze raz zamieszaj.Przelej masę do plastikowego pojemnika, przykryj szczelnie i włóż do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Smacznego :)