Wykonanie
Pin It
Dziś kolejne
lody z mojej maszynki, wypatrzone na blogu bistro mama . Dodałam troszkę więcej
cukru niż w przepisie źródłowym. Niestety zanim zdążyłam wziąć aparat, żeby je uwiecznić zostało półtorej kulki... :-)Składniki:400 g
mleka skondensowanego niesłodzonego300 g
śmietany kremówki 36%6 łyżek
cukru pudru1/4 szklanki mocnego naparu
kawowego (u mnie 3 łyżki
kawy rozpuszczalnej)Wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy a
potem chłodzimy w lodówce. Schłodzone
mleko skondensowane ubijamy w misce na puszystą sztywną piankę. Chowamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę, gdy
śmietanka będzie już sztywna dodajemy
cukier puder i chwilę miksujemy.
Mleczną piankę, kremówkę i napar
kawowy łączymy i delikatnie mieszamy.Powoli przelewamy do uprzednio zmrożonej miski z maszynki do
lodów i kręcimy 60 minut.Po tym czasie
lody przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy około 3 godzin.