ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z malinowym musem...

Tartaletki z malinowym musem...

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was proste i pyszne tartaletki z malinowym musem, który pasuje idealnie do słoneczka za oknem ;)
Spód jest kruchutki, ale nie sypie się, co zdecydowanie minimalizuje ryzyko pęknięcia przy wyjmowaniu tartaletek z foremek (i ilość okruszków pod stołem ;), a wypełnienie to cudnie owocowy mus na bazie kremówki i serka mascarpone. Ja zrezygnowałam z używania żelatyny do utrwalenia owocowej masy, ale jeśli chcecie swoje tartaletki przygotować wcześniej, warto ją dodać.
Polecam :)
* przepis na spód na podstawie przepisu na Spanish custard flan z „Bake. Beautiful baking recipes from around the world”
Składniki na około 7 tartaletek (w zależności od wielkości foremek):
280g mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
125g zimnego niesolonego masła, posiekanego
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
2 – 3 łyżki zimnej wody
Na wypełnienie:
100ml kremówki
125g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
około 100g świeżych lub mrożnych malin
Wykonanie:
Mąkę, cukier oraz posiekane masło umieść w misie i siekaj, aż zaczną się tworzyć grudki (najlepiej specjalnym siekaczem do kruchego ciasta). Dodaj żółtko, sok z cytryny i wyrabiaj dalej. Następnie dodawaj po łyżce wodę i wyrabiaj, aż całość się połączy. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na pół godziny.
Foremki do tartaletek wysmaruj masłem.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Następnie rozwałkuj na grubość około 3 – 5mm. Wycinaj z ciasta koła o średnicy większej od średnicy górnego brzegu foremek (ja użyłam do tego dużej filiżanki). Wyłóż ciastem foremki, dociskając ciasto do wgłębień i ponakłuwaj je widelcem.
Piecz tartaletki w temperaturze 190°C przez 12 – 15 minut (do zrumienienia). Studź w foremkach przez 10 minut, po czym delikatnie wyjmij i wystudź całkowicie na kratce.
Podczas gdy tartaletki stygną, przygotuj mus.
Kremówkę ubijaj mikserem z cukrem pudrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj mascarpone i ubijaj dalej, do uzyskania gęstej masy. Na koniec wmieszaj lekko rozgniecione maliny.*
Przestudzone tartaletki wypełnij musem i udekoruj świeżymi malinami, listkami mięty lub wiórkami gorzkiej czekolady.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
* Jeżeli chcesz usztywnić mus, maliny zagotuj wcześniej z łyżką cukru i do gorących dodaj żelatynę (około 1 i 1/2 łyżeczki). Wymieszaj dokładnie, aż żelatyna się rozpuści i pozostaw do wystudzenia (powinna mieć temperaturę pokojową, zanim dodacie ją do kremówki i mascarpone).
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/19/tartaletki-z-malinowym-musem