Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was proste i pyszne tartaletki z
malinowym musem, który pasuje idealnie do słoneczka za oknem ;)Spód jest kruchutki, ale nie sypie się, co zdecydowanie minimalizuje ryzyko pęknięcia przy wyjmowaniu tartaletek z foremek (i ilość okruszków pod stołem ;), a wypełnienie to cudnie
owocowy mus na bazie kremówki i
serka mascarpone. Ja zrezygnowałam z używania
żelatyny do utrwalenia owocowej masy, ale jeśli chcecie swoje tartaletki przygotować wcześniej, warto ją dodać.Polecam :)* przepis na spód na podstawie przepisu na Spanish custard flan z „Bake. Beautiful baking recipes from around the world”Składniki na około 7 tartaletek (w zależności od wielkości foremek):280g
mąki pszennej2 łyżki drobnego
cukru do wypieków125g zimnego niesolonego
masła, posiekanego1
żółtko1 łyżka
soku z cytryny2 – 3 łyżki zimnej
wodyNa wypełnienie:100ml kremówki125g
serka mascarpone6 łyżek
cukru pudru (lub więcej do smaku)około 100g świeżych lub mrożnych
malinWykonanie:
Mąkę,
cukier oraz posiekane
masło umieść w misie i siekaj, aż zaczną się tworzyć grudki (najlepiej specjalnym siekaczem do kruchego ciasta). Dodaj
żółtko,
sok z cytryny i wyrabiaj dalej. Następnie dodawaj po łyżce
wodę i wyrabiaj, aż całość się połączy. Uformuj kulę, spłaszcz ją i
owiń szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na pół godziny.Foremki do tartaletek wysmaruj
masłem.Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Następnie rozwałkuj na grubość około 3 – 5mm. Wycinaj z ciasta koła o średnicy większej od średnicy górnego brzegu foremek (ja użyłam do tego dużej filiżanki). Wyłóż
ciastem foremki, dociskając ciasto do wgłębień i ponakłuwaj je widelcem.Piecz tartaletki w temperaturze 190°C przez 12 – 15 minut (do zrumienienia). Studź w foremkach przez 10 minut, po czym delikatnie wyjmij i wystudź całkowicie na kratce.
Podczas gdy tartaletki stygną, przygotuj mus.Kremówkę ubijaj mikserem z
cukrem pudrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj
mascarpone i ubijaj dalej, do uzyskania gęstej masy. Na koniec wmieszaj lekko rozgniecione
maliny.*Przestudzone tartaletki wypełnij musem i udekoruj świeżymi
malinami, listkami
mięty lub wiórkami
gorzkiej czekolady.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)* Jeżeli chcesz usztywnić mus,
maliny zagotuj wcześniej z łyżką
cukru i do gorących dodaj
żelatynę (około 1 i 1/2 łyżeczki). Wymieszaj dokładnie, aż
żelatyna się rozpuści i pozostaw do wystudzenia (powinna
mieć temperaturę pokojową, zanim dodacie ją do kremówki i
mascarpone).