Wykonanie
Zbliżający się weekend i wolny dzień wymusił na mnie upieczenie ciasta. Długo zastanawiałam się nad tym co upiec. Ponieważ jest sezon malinowy pomyślałam o tarcie z
malinami, które świetnie smakują z
kremem czekoladowym.Przepis na idealny
krem czekoladowy znalazłam w KUKBU K . Na krem składają się tylko 3 składniki, a smakuje wybornie. Należy pamiętać, aby
czekolada miała minimum 75%
kakao.Składniki:Kruche ciasto:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,120 g schłodzonego
masła,łyżeczka
cukru,
żółtko jaja,50 ml zimnej
wodyKrem czekoladowy:250 ml
śmietany kremówki 30 %,100 g
czekolady gorzkiej,10 g
masłaDodatkowo 250 g
malinPrzygotowanie :
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z
masłem,
cukrem i
żółtkiem, wlać tyle
wody, żeby z powodzeniem zarobić kruche ciasto. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie formę na tartę wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, tak aby wyłożyć formę i boki formy. Spód nakłuć widelcem w wielu miejscach i rozsypać
groch, aby ciasto się nie podnosiło. Piec 30 min w temp. 180 stopni.
Śmietankę kremówkę wlać do rondla i zagotować, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliła.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki i wsypać do
śmietanki zestawionej uprzednio z ognia. Dodać
masło i mieszać do momentu, aż
czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje.
Czekoladowy krem odstawić do wystygnięcia. Krem przelewamy do foremki z
ciastem. Przyozdabiamy ładnymi
malinami. Wstawiamy do lodówki na 30 min.