Wykonanie
Hej! Dziś przepis na
ciastka, które urzekły mnie swą prostotą i wyglądem. Są delikatne, kruche i odpowiednio słodkie. Gorzka,
czekoladowa polewa idealnie równoważy
słodycz karmelowego środka. Są wyborne, polecam!
ciasto:220 g
mąki pszennej120 g miękkiego
masła75 g
cukru pudruMasło utrzeć z
cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Dodać
żółtko,
mąkę oraz
kakao i dokładnie połączyć na niskich obrotach miksera. Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 5 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki wycinać kółka, którymi następnie wykładać foremki do tartaletek. Ciasto lekko docisnąć i nakłuć widelcem. Wypełnione blaszki schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Piec w 180 º C przez ok. 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.masa karmelowa:400 g
cukru120 ml
wody120 ml kremówki 36%60 ml golden
syrup120 g
masłaW rondlu umieścić połowę
wody oraz golden
syrup i podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut aż mieszanka nabierze brązowego koloru. Dodać
masło, kremówkę i starannie wymieszać. Ciepły karmel wlać do ostudzonych kruchych
spodów. Schłodzić przez minimum 45 minut, aż masa zastygnie.polewa:100 g
gorzkiej czekolady120 ml kremówki 36%W rondlu zagotować kremówkę, zdjąć z palnika i dodać, połamaną na cząstki,
czekoladę. Odstawić na 3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać. Płynną masę przelać na karmel pokrywający kruche
ciastka. Odczekać kilka minut aż zastygnie. Podawać.Smacznego! :)