Wykonanie
Kwiaty są idealną dekoracją dla wielu wypieków, zwłaszcza
tortów i babeczek. Można je zrobić z masy cukrowej lub z marcepanu, choć wymaga to odrobiny zdolności i sporo wprawy, by wyglądały jak żywe. Dlaczego więc nie oszczędzić sobie pracy i nerwów (nie wiem, jak Wy, ale ja się czasem denerwuję, gdy moje dwie lewe rączki zawodzą przy tego typu zadaniach ;), wykorzystując kwiaty żywe?Krystalizowanie kwiatów jest dziecinnie proste, a
daje niepowtarzalny efekt. Wystarczy trochę
cukru,
białko i kilka minut pracy. Możecie przygotować w ten sposób nie tylko
płatki róż, ale też jadalne kwiaty takie jak
fiołki,
goździki, bratki, czy też kwiaty lipy oraz wiele innych. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowają świeżość do dwóch tygodni (
potem zaczną tracić kolor).Polecam :)Składniki:
płatki róż lub inne jadalne kwiaty
białko dużego
jajkaokoło 75g drobnego
cukru do wypiekówWykonanie:Nieduży pędzelek o miękkim włosiu maczaj w
białku i „pomaluj” każdy z
płatków z obu stron. Staraj się pokryć powierzchnię
płatka jak najdokładniej.Każdy z
płatków obsyp
cukrem i strząchnij delikatnie jego nadmiar.
Płatki odkładaj na tacę lub talerz wyłożony papierem do pieczenia.Tak przygotowane odłóż w suche, najlepiej lekko ciepłe miejsce do obeschnięcia na kilka godzin lub całą noc.Przechowuj w szczelnym pojemniku.
* Uwaga! Spożywanie surowych
jajek może być niebezpieczne dla dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży i osób o obniżonej odporności. Jeżeli chcecie
mieć pewność, że Wasze dekoracje będą bezpieczne możecie wykorzystać dostępne w niektórych sklepach
białka pasteryzowane.