ßßß Cookit - przepis na Krystalizowane płatki róż…

Krystalizowane płatki róż…

nazwa

Wykonanie

Kwiaty są idealną dekoracją dla wielu wypieków, zwłaszcza tortów i babeczek. Można je zrobić z masy cukrowej lub z marcepanu, choć wymaga to odrobiny zdolności i sporo wprawy, by wyglądały jak żywe. Dlaczego więc nie oszczędzić sobie pracy i nerwów (nie wiem, jak Wy, ale ja się czasem denerwuję, gdy moje dwie lewe rączki zawodzą przy tego typu zadaniach ;), wykorzystując kwiaty żywe?
Krystalizowanie kwiatów jest dziecinnie proste, a daje niepowtarzalny efekt. Wystarczy trochę cukru, białko i kilka minut pracy. Możecie przygotować w ten sposób nie tylko płatki róż, ale też jadalne kwiaty takie jak fiołki, goździki, bratki, czy też kwiaty lipy oraz wiele innych. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowają świeżość do dwóch tygodni (potem zaczną tracić kolor).
Polecam :)
Składniki:
płatki róż lub inne jadalne kwiaty
białko dużego jajka
około 75g drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
Nieduży pędzelek o miękkim włosiu maczaj w białku i „pomaluj” każdy z płatków z obu stron. Staraj się pokryć powierzchnię płatka jak najdokładniej.
Każdy z płatków obsyp cukrem i strząchnij delikatnie jego nadmiar. Płatki odkładaj na tacę lub talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Tak przygotowane odłóż w suche, najlepiej lekko ciepłe miejsce do obeschnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Przechowuj w szczelnym pojemniku.
* Uwaga! Spożywanie surowych jajek może być niebezpieczne dla dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży i osób o obniżonej odporności. Jeżeli chcecie mieć pewność, że Wasze dekoracje będą bezpieczne możecie wykorzystać dostępne w niektórych sklepach białka pasteryzowane.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/05/krystalizowane-platki-roz