Wykonanie
Mąka samo-rosnąca pojawia się często przy przepisach z angielskich książek kucharskich, blogów anglojęzycznych czy programów. Jest używana zwłaszcza przy klasycznych angielskich wypiekach. Tu w Irlandii jest dostępna w każdym sklepie, ale w Polsce nigdy się z nią nie spotkałam. Zwykłą
mąkę pszenną mam w domu zawsze, ale samo-rosnącą (znaną tu jako self-raising
flour) kupuję tylko, gdy jest mi potrzebna. Czasem okazuje się, że przepis jej wymaga, a w szafce ani śladu i pojawia się problem. A raczej pojawiał się, bo odkąd znalazłam „przepis” na nią, nie muszę się martwić ;)Możecie śmiało przygotować sobie większą ilość takiej mieszanki i przechowywać jak zwykłą
mąkę, ale w razie potrzeby można przygotować odpowiednią ilość na poczekaniu.* recepturę wygrzebałam kiedyś w
sieci i niestety nie pamiętam już na jakiej stronieSkładniki na kilogram
mąki samo-rosnącej:1kg
mąki pszennej6 łyżeczek
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliWykonanie:Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.Jeżeli potrzebujesz mniejszą ilość zmieszaj składniki w proporcjach 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia oraz 1/4 łyżeczki
soli na szklankę
mąki.Polecam :)