ßßß
 
            
         Czy zastanawialiście się kiedyś o co chodzi z tym matiasem ? Wielu ludzi uważa, że matias to gatunek śledzia, który ma smaczniejsze i bardziej delikatne mięso. Ponieważ w sklepach powszechne są "Śledź a'la matias" i "Filety a'la matias" ja nawet zaczęłam się zastanawiać, czy jest to może jakaś nazwa sposobu zaprawiania tych śledzi. Jak to jest naprawdę z tym matiasem?Matias to nie gatunek śledzia, ani sposób ich zaprawienia tylko śledź przed tarłem. Matiasy są znacznie bardziej tłuste i bardziej delikatne. Dziewicze śledzie są solankowane w słabszym roztworze, przez co są mniej słone od "zwykłych" śledzi i nie trzeba ich odsalać przed zjedzeniem. Poza tym matiasy dojrzewają dzięki enzymom własnym, które pozostają w ich organizmie - to efekt innego sposobu patroszenia dziewiczych śledzi.Matiasy, ponieważ mniej słone, szybciej się psują. Świeże jada się tylko wiosną i wczesnym latem. Raczej w zachodniej Europie. Na polskim rynku matiasy to prawdziwa rzadkość, ponieważ nie ma u nas tradycji łowienia śledzi dziewiczych.Po krótkim wstępie na temat śledzi przedstawiam, zgodnie z obietnicą, drugi przepis na Wigilijną sałatkę śledziową.
Czy zastanawialiście się kiedyś o co chodzi z tym matiasem ? Wielu ludzi uważa, że matias to gatunek śledzia, który ma smaczniejsze i bardziej delikatne mięso. Ponieważ w sklepach powszechne są "Śledź a'la matias" i "Filety a'la matias" ja nawet zaczęłam się zastanawiać, czy jest to może jakaś nazwa sposobu zaprawiania tych śledzi. Jak to jest naprawdę z tym matiasem?Matias to nie gatunek śledzia, ani sposób ich zaprawienia tylko śledź przed tarłem. Matiasy są znacznie bardziej tłuste i bardziej delikatne. Dziewicze śledzie są solankowane w słabszym roztworze, przez co są mniej słone od "zwykłych" śledzi i nie trzeba ich odsalać przed zjedzeniem. Poza tym matiasy dojrzewają dzięki enzymom własnym, które pozostają w ich organizmie - to efekt innego sposobu patroszenia dziewiczych śledzi.Matiasy, ponieważ mniej słone, szybciej się psują. Świeże jada się tylko wiosną i wczesnym latem. Raczej w zachodniej Europie. Na polskim rynku matiasy to prawdziwa rzadkość, ponieważ nie ma u nas tradycji łowienia śledzi dziewiczych.Po krótkim wstępie na temat śledzi przedstawiam, zgodnie z obietnicą, drugi przepis na Wigilijną sałatkę śledziową. Potrzebne będą:250g śledzi350g ziemniaków150g ogórków kiszonych (2 sztuki)1 mała cebula2 łyżki majonezu0,5 łyżki musztardypieprzPrzygotowanie:Filety śledzia myjemy i moczymy ok.3 godziny w zimnej wodzie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy ok.12 min. odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.Wymoczone śledzie odsączamy i kroimy w poprzeczne paski. Dodajemy do nich pozostałe składniki, mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Potrzebne będą:250g śledzi350g ziemniaków150g ogórków kiszonych (2 sztuki)1 mała cebula2 łyżki majonezu0,5 łyżki musztardypieprzPrzygotowanie:Filety śledzia myjemy i moczymy ok.3 godziny w zimnej wodzie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy ok.12 min. odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.Wymoczone śledzie odsączamy i kroimy w poprzeczne paski. Dodajemy do nich pozostałe składniki, mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki się przegryzły.
 Jeśli lubisz sałatki śledziowe polecam również tą z fasolą . Jeśli lubisz śledzie koniecznie spróbuj tych moczonych w mleku . Natomiast jeśli jeszcze nie masz przystrojonego domu na Święta to szybciutko, szybciutko szukaj inspiracji.
Jeśli lubisz sałatki śledziowe polecam również tą z fasolą . Jeśli lubisz śledzie koniecznie spróbuj tych moczonych w mleku . Natomiast jeśli jeszcze nie masz przystrojonego domu na Święta to szybciutko, szybciutko szukaj inspiracji.