Wykonanie
Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia nabierają coraz większego tempa. Jedni rzucają się w wir porządków, inni nerwowo biegają po sklepach. Każdy ma milion spraw do załatwienia, a czas ucieka z zawrotną prędkością.Na Wigilijnym
stole muszą znaleźć się takie tradycyjne potrawy jak
karp pieczony, uszka z
grzybami,
kapusta z
grochem czy kompot z suszu. Według tradycji potraw powinno być dwanaście. Jeśli jednak brakuje nam nieco do tej liczby, a siły na kuchenne wygibasy coraz mniej proponuję przygotować łatwą i smaczną
sałatkę .
Mnie danie jakim jest
sałatka w żaden sposób nie kojarzy się z Wigilijnym stołem. Jednak moje koleżanki z pracy bardzo prosiły mnie o jakiś przepis na
sałatkę. Podjęłam więc wyzwanie i rozpoczęłam poszukiwania. Jak Wigilia to
ryby, jak
sałatka to
śledź lub
tuńczyk,
tuńczyka nie lubię, więc został
śledź. Przepisów znalazłam sporo, ale większość została zdyskwalifikowana z powodu zawartości składników uznanych przeze mnie za niejadalne:D Eliminacje przeszły dwa przepisy. Wykonałam, uznałam za proste. Zjadłam, uznałam za smaczne. Dlatego dziś czas na pierwszy z dwóch przepisów. Drugi jutro wieczorem.Potrzebne będą:250g
śledzipół puszki
czerwonej fasoli75g
pora1 małe
jabłko2 łyżki
majonezusok z cytrynysól,
pieprzPrzygotowanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie ok.3 godziny. Osuszamy i kroimy w poprzek, w paski.
Pora kroimy w półkrążki.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie skrapiamy
sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy
fasolkę,
majonez,
sól,
pieprz do smaku i mieszamy. Wstawiamy na min. pół godziny do lodówki, aby składniki się przegryzły i gotowe.