ßßß Cookit - przepis na Wiśniowy deser na zimno

Wiśniowy deser na zimno

nazwa

Wykonanie

Podczas ciepłych dni, aby zjeść kawałek ciasta nie mamy ochoty załączać piekarnika i dodatkowo podgrzewać mieszkania. Ponadto pragniemy orzeźwienia i ochłody, więc smak deseru powinien nam to zapewniać. Jeśli do tego jeszcze jest zdrowy to już mamy pełnię szczęścia.
Świetnym pomysłem na letni podwieczorek oprócz mrożonej kawy jest wiśniowe ciasto .
Wiśnie są bogate w witaminy A, B1, B2, C, PP, białko, kwasy organiczne oraz wapń, potas, sód, magnez, miedź, żelazo, fosfor i jod . Obniżają poziom cholesterolu, obniżają gorączkę, zapobiegają anemii, chronią przed chorobami krążenia, zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym stawów, regulują pracę nerek oraz zapobiegają nowotworom. Likwidują zaparcia, działają antybakteryjnie i antyseptycznie, uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych, chronią przed powstawaniem żylaków, przeciwdziałają obrzękom. Dodatkowo dobrze wpływają na skórę, neutralizują wolne rodniki.
Aby przygotować ten zdrowy i pyszny deser potrzebne będą:
podłużne biszkopty do wyłożenia tortownicy (o średnicy 24cm)
600g wiśni mrożonych lub świeżych (bez pestek)
sok z 1 cytryny
pół szklanki cukru
2 łyżki żelatyny w proszku
500 ml śmietany kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
1 łyżeczka żelfixu
1 wiśniowa galaretka
W garnku umieszczamy owoce, pół szklanki cukru i sok z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając, aż owoce całkiem się rozpadną, a woda odparuje, całość powinna się zredukować do ok.400ml. Następnie przy użyciu robota kuchennego z nożami (mixer/blender/thermomix co kto ma) miksujemy całość do uzyskania jednolitego musu.
W osobnym naczyniu w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, mieszamy tak długo aż pozbędziemy się grudek, po czym dodajemy do musu owocowego i całość odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy mus całkowicie wystygnie ubijamy śmietanę, dodajemy do niej cukier puder i żelfix (lub również żelatynę) aby była sztywna. Następnie po łyżce dodajemy ubitą śmietanę do musu wiśniowego i delikatnie mieszamy, aby nie było grudek wygodnie jest to robić trzepaczką do sosów.
Tortownicę wykładamy biszkoptami i wylewamy na nie masę, wkładamy całość do lodówki na kilka godzin. Następnie rozpuszczamy galaretkę i gdy będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto i ponownie umieszczamy je w lodówce, na kilka godzin lub całą noc.
Deser można przygotować z innych owoców np.truskawek, jagód, malin(trzeba je po rozgotowaniu przed miksowaniem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek).
Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.
Inspirację zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com pozwoliłam sobie jednak na kilka zmian w przepisie.
Źródło:http://www.moimzdaniem.be/2013/05/wisniowy-deser-na-zimno.html