Wykonanie
Podczas ciepłych dni, aby zjeść kawałek ciasta nie mamy ochoty załączać piekarnika i dodatkowo podgrzewać mieszkania. Ponadto pragniemy orzeźwienia i ochłody, więc smak deseru powinien nam to zapewniać. Jeśli do tego jeszcze jest zdrowy to już mamy pełnię szczęścia.
Świetnym pomysłem na letni podwieczorek oprócz mrożonej
kawy jest
wiśniowe ciasto .
Wiśnie są bogate w witaminy A, B1, B2, C, PP,
białko, kwasy organiczne oraz wapń, potas, sód, magnez, miedź, żelazo, fosfor i jod . Obniżają poziom cholesterolu, obniżają gorączkę, zapobiegają anemii, chronią przed chorobami krążenia, zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym stawów, regulują pracę nerek oraz zapobiegają nowotworom. Likwidują zaparcia, działają antybakteryjnie i antyseptycznie, uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych, chronią przed powstawaniem żylaków, przeciwdziałają obrzękom. Dodatkowo dobrze wpływają na skórę, neutralizują wolne rodniki.Aby przygotować ten zdrowy i pyszny deser potrzebne będą:podłużne
biszkopty do wyłożenia tortownicy (o średnicy 24cm)600g
wiśni mrożonych lub świeżych (bez pestek)sok z 1
cytrynypół szklanki
cukru2 łyżki
żelatyny w proszku500 ml
śmietany kremówki 36%3-4 łyżki
cukru pudru (do smaku)1 łyżeczka żelfixu1
wiśniowa galaretkaW garnku umieszczamy
owoce, pół szklanki
cukru i
sok z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając, aż
owoce całkiem się rozpadną, a
woda odparuje, całość powinna się zredukować do ok.400ml. Następnie przy użyciu robota kuchennego z nożami (mixer/blender/thermomix co kto ma) miksujemy całość do uzyskania jednolitego musu.W osobnym naczyniu w niewielkiej ilości gorącej
wody rozpuszczamy 2 łyżki
żelatyny, mieszamy tak długo aż pozbędziemy się grudek, po czym dodajemy do
musu owocowego i całość odstawiamy do wystygnięcia.Gdy mus całkowicie wystygnie ubijamy
śmietanę, dodajemy do niej
cukier puder i żelfix (lub również
żelatynę) aby była sztywna. Następnie po łyżce dodajemy ubitą
śmietanę do musu
wiśniowego i delikatnie mieszamy, aby nie było grudek wygodnie jest to robić trzepaczką do
sosów.
Tortownicę wykładamy
biszkoptami i wylewamy na nie masę, wkładamy całość do lodówki na kilka godzin. Następnie rozpuszczamy
galaretkę i gdy będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto i ponownie umieszczamy je w lodówce, na kilka godzin lub całą noc.
Deser można przygotować z innych
owoców np.
truskawek,
jagód,
malin(trzeba je po rozgotowaniu przed miksowaniem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek).
Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.Inspirację zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com pozwoliłam sobie jednak na kilka zmian w przepisie.