Wykonanie
Zobaczyłam niedawno w TV i musiałam koniecznie wypróbować. Genialne! Jak wszystkie tego rodzaju pasty. Bardzo prosty przepis na przyrządzenie sobie super smacznego obiadu w dniu, kiedy absolutnie nie ma się czasu na gotowanie. Co najlepsze, resztki można spokojnie odgrzać następnego dnia. I jaka miła odmiana po tradycyjnym bolognese…;)Co nam będzie potrzebne: (dość spore porcje dla 2 osób)- ok. pół paczki
makaronu spaghetti (można zastąpić tagliatelle)- 3-4 ząbki
czosnku- 8 dojrzałych
pomidorków cherry- garść listków
bazylii- 4 łyżki
oliwy z oliwek-
sólPrzygotowanie:do garnka wlewamy
wodę na
makaron, porządnie solimy, gotujemy w czasie gdy
woda się grzeje myjemy
pomidorki i kroimy każdy na połowę
czosnek obieramy ze skórki i zgniatamy mocno płaską stroną noża, nie siekamyliście
bazylii siekamy na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy
oliwę, kiedy się rozgrzeje dorzucamy zgnieciony
czosnek, smażymy chwilę, aż lekko zbrązowieje (uwaga, żeby nie przesmażyć, bo zgorzknieje)do podsmażonego
czosnku dodajemy pokrojone
pomidorki, lekko solimy, żeby
pomidorki puściły sok, smażymy aż skórka zacznie się marszczyć na samym końcu dodajemy posiekaną
bazylię i dosmażamy jeszcze kilka sekund
makaron gotujemy al dente (najlepiej skorzystać z przepisu na opakowaniu)kiedy
makaron ma już odpowiednia twardość wyciągamy go z garnka (nie odcedzamy na sitku), najlepiej za pomocą specjalnej łyżki lub szczypiec i wrzucamy prosto na patelnię z
pomidorami i
czosnkiem, mieszamy chwilę, żeby wszystkie składniki się połączyłyprzekładamy na talerz, posypujemy lekko
parmezanemSmacznego:)
KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments