ßßß Cookit - przepis na Domowa lemoniada

Domowa lemoniada

Wykonanie

« Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
Sałatka z arbuzem, fetą i bazylią »
Wydawało mi się, że wraz z połową sierpnia, zimne napoje pójdą w odstawkę, a schłodzonej lemoniady napiję się dopiero za rok. Jak bardzo się myliłam…
Mam nadzieję, że przepis ten przyda Wam się jeszcze w tym roku, a wrzesień będzie tak samo piękny jak ten, mijający miesiąc!
Składniki (2 szklanki)
– połowa pomarańczy
– połowa limonki
– połowa cytryny
– 2 łyżki cukru brązowego
mięta do ozdoby
Owoce dokładnie myjemy, kroimy na pół. Połówki zaś kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiej szklanki/naczynia. Zasypujemy je cukrem. Za pomocą tłuczka/pałki barmańskiej do ubijania owoców, rozcieramy je z cukrem, tak, aby wydobyć jak najwięcej soku. Następnie przelewamy powstały syrop do szklanek i zalewamy wodą mineralną. Dodajemy kostki lodu i listki mięty.
Jeżeli chcecie, aby lemoniada miała lekko miętowy smak, przed ucieraniem owoców, dodajcie do niego wcześniej listki mięty.
Możecie sami zadecydować czy chcecie użyć wody niegazowanej czy gazowanej. Ja wykorzystałam wodę gazowaną Perrier, jaka polecana jest szczególnie do orzeźwiających napojów czy drinków.
* wpis zawiera lokowanie produktu
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2015/08/domowa-lemoniada