Wykonanie
«
Sałatka na
rukoli z
kurczakiem,
papryką i
selerem naciowymSałatka z
arbuzem,
fetą i
bazylią »Wydawało mi się, że wraz z połową sierpnia, zimne
napoje pójdą w odstawkę, a schłodzonej lemoniady napiję się dopiero za rok. Jak bardzo się myliłam…Mam nadzieję, że przepis ten przyda Wam się jeszcze w tym roku, a wrzesień będzie tak samo piękny jak ten, mijający miesiąc!Składniki (2 szklanki)– połowa
pomarańczy– połowa
limonki– połowa
cytryny– 2 łyżki
cukru brązowego–
mięta do ozdoby
Owoce dokładnie myjemy, kroimy na pół. Połówki zaś kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiej szklanki/naczynia. Zasypujemy je
cukrem. Za pomocą tłuczka/pałki barmańskiej do ubijania
owoców, rozcieramy je z
cukrem, tak, aby wydobyć jak najwięcej soku. Następnie przelewamy powstały
syrop do szklanek i zalewamy
wodą mineralną. Dodajemy kostki
lodu i listki
mięty.Jeżeli chcecie, aby lemoniada miała lekko
miętowy smak, przed ucieraniem
owoców, dodajcie do niego wcześniej listki
mięty.Możecie sami zadecydować czy chcecie użyć
wody niegazowanej czy gazowanej. Ja wykorzystałam
wodę gazowaną Perrier, jaka polecana jest szczególnie do orzeźwiających
napojów czy
drinków.* wpis zawiera lokowanie produktu