Wykonanie
Na
kiszone ogórki przepis można znaleźć właściwie na każdym blogu. Każdy ma na nie swój sposób, a ich smak zależy od tego, co razem z nimi zamkniemy w słoiku. Ja pokazuję dziś
ogórki według sposobu mojej mamy - do własnego jeszcze nie dorosłam - może w przyszłym roku je czymś urozmaicę ;-)
KISZONE OGÓRKIDowolna ilość
ogórków gruntowych małych i średnichNa 1kg
ogórków:1 główka
czosnku5 cm
chrzanugałązka
kopruZalewa:na 1 litr
wody dodajemy 50g
soli niejodowanej
Ogórki myjemy i osuszamy. Myjemy również duże słoiki wraz z nakrętkami - najlepiej takie z szerokimi szyjkami.
Czosnek i
chrzan obieramy i płuczemy.W każdym ze słoików układamy ciasno
ogórki, dodajemy
chrzan, ząbki
czosnku i gałązkę
kopru (łodygę można skrócić, ważne aby włożyć część z nasionami).
Wodę wraz z
solą zagotowujemy, gdy ostygnie wlewamy do każdego ze słoików. Słoiki zakręcamy, pozostawiamy tak przez dobę. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy nie ciekną. Jeśli są suche przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.SMACZNEGO :-)