Wykonanie
Pewnie każdy wie jak sie kisi na zimę
ogórki, ale jakby ktoś nie wiedział, podam swój sprawdzony przepis.Nie pisze ile czego, bo każdy
daje według siebie.
Powiem tylko, że
ogórki wychodzą najsmaczniejsze jak mają dużo
kopru i
czosnku, a żeby były jeszcze smaczniejsze polecam dodać liście dębu lub
czarnej porzeczki. Mi niestety nie udało się zdobyć.składniki:-
ogórki gruntowe (najlepsze są jak najmniejsze)-przegotowana wrząca
woda-
czosnek-
koper do
kiszenia ogórków-korzeń
chrzanu-
sólsposób wykonania:Do garnka odmierzamy sobie
wodę, ja mam 7 litrowy garnek więc
daję 7 łyżek
soli.Zagotowuję, a
między czasie przygotowujemy
ogórki.Trzeba je oczywiście umyć i poobcinać końce. Na dno słoika wkładamy
koper pokrojone na pół ząbki
czosnku i pokrojony w małe kawałeczki
chrzan. Na to układamy ciasno
ogórki, tak żeby na górę ułożyć jeszcze
koper,
czosnek i
chrzan. Na słoik litrowy
daję 3 duże ząbki
czosnku.Wszystko zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Czekamy, aż wystygną i do spiżarki :-)