Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEudka z
kaczki pieczone -marynowane
Polecam Państwu udka z
kaczki ..obecnie nie jadam
mięs ,ale u mnie w domu w dzieciństwie często królowała na
stole kaczka..Produkty:udka z
kaczkiMarynata:2 łyżki suszonego
majeranku1/2 łyżki suszonego
tymianku5 ząbków
czosnku2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżka
olejuWykonanie:Udka lub
kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki
czosnku obrać i przecisnąć przez wyciskacz,dodać do
oleju jak również
zioła,
sól i
pieprz. Marynatą natrzeć udka dokładnie ze wszystkich stron,zawinąć w folie i wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed
pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Kaczkę nadziać
jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami.
Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Udka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec
kaczkę przez ok. 1,5 godziny. Ostatnie 15 minut piec
kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać
kaczkę wytopionym tłuszczem.Podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz surówką..Powiązany przepis:kotlety z
bobuplacek z
jagodamiWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy