Wykonanie
Kolejna odsłona drożdżóweczek. Tym razem w wersji z marcepanem i
budyniem.Składniki: Ciasto: 550 g
mąki pszennej, 20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant), 40 g
cukru, 2
jajka, 50 g
masła lub 1/2 szklanki
oleju, 1 szklanka
mleka, szczypta
soli, opakowanie budyniu
waniliowego, 1/2 litra
mleka, 1 1/2 łyżki
cukru, 1/2 paczki
cukru waniliowego, marcepanPrzygotowanie: Zrobić zaczyn:
drożdże wymieszać z odrobiną
cukru i
mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. W tym czasie lekko podgrzać
mleko, dodać
masło lub
olej,
cukier,
sól i wymieszać. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z
jajkami. Zmieszać z
mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.W czasie gdy ciasto będzie rosło zrobić
budyń.
Mleko wlać do garnka zostawiając 1/4 szklanki. Do
mleka w garnku dosypać
cukier,
cukier waniliowy i zagotować. W odlanym
mleku rozmieszać proszek budyniowy. Gdy
mleko się zagotuje, wlać rozmieszany proszek i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystudzenia.Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie włożyć w nie rozpłaszczony kawałek marcepana, a następnie nałożyć na niego
budyń. Drożdżówki posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piekarnik nagrzać do 200 st C. W nagrzany piekarnik wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Z tej porcji wyszło mi 16 dużych drożdżówek.
Jak się przypatrzeć to widać tu trochę marcepana :)