Wykonanie
Sezon na
truskawki powoli przemija, ale może ktoś jeszcze zdąży zrobić taki pyszny naleśnik, a jak nie zawsze można dodać inne
owoce. Przepis pochodzi z książki Terry Jeavons "Desery Ponad 100 wspaniałych przepisów"Składniki: 100 g
mąki, 2 łyżki
kakao, szczypta
soli, 1
jajko, 300 ml
mleka,
olej do smażenia,
cukier puder. Nadzienie: 100 g gęstego
jogurtu naturalnego, 250 g
mascarpone,
cukier puder, dowolne
owoce u nas to były
truskawki.Przygotowanie: Nadzienie: w misce umieścić
serek oraz
jogurt i posypać
cukrem pudrem do smaku. W oddzielnej misce wyłożyć pokrojone
owoce. Naleśniki: Do miski przesiać
mąkę,
kakao,
sól oraz
jajko i wszystko wymieszać trzepaczką. Stopniowo dolewać
mleko, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Przykryć i odstawić na 20 minut. Odrobinę
oleju rozgrzać na patelni o średnicy 18cm i usmażyć naleśniki. Usmażony naleśnik przenieść na talerz i trzymać w cieple. Usmażyć pozostałe naleśniki. Aby
mieć pewność że naleśniki się nie skleją można je oddzielać
woskowym papierem. Przed podaniem nadziać naleśniki masą
jogurtowo-
serkową i
owocami, zawinąć i posypać
cukrem pudrem.