ßßß
Składniki na ciasto (6 naleśników):1 szklanka mąki1 szklanka mleka2 jajka2 cebule dymki drobno posiekaneszczypta soli morskiejświeżo zmielony pieprzolej do smażeniaSkładniki na farsz:1 szklanka kurek1/2 opakowania sera – ja wykorzystałam z mleka owczego i koziego1 opakowanie łososia wędzonegogarść posiekanej natki pietruszkiDodatkowo:miękki ser pleśniowy1/2 szklanki soku pomidorowego2 małe pomidorySposób przygotowania:Drobno posiekaną dymkę mieszam z ciastem i rozpoczynam smażenie. Warto zadbać, aby z naleśników nie wyszły wafle, ponieważ rozpadną się w trakcie zawijania. Składniki farszu (feta, usmażone kurki, łosoś i pietruszka) dzielę na sześć równych części i wykładam na świeżo usmażone placki. Naleśniki zawijam w „kostkę”, przekładam do ceramicznego naczynia wysmarowanego olejem i zalewam sokiem pomidorowym. Na każdym naleśniku umieszczam plaster sera pleśniowego – ja wykorzystałam roladę z sera koziego. Pomidory kroję w ćwiartki i dokładam do naczynia. Całość piekę przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni (ostatnie 5 minut z termoobiegiem).