ßßß
Oto przepis na najlepsze ciasto marchewkowe pod słońcem. Raz na jakiś czas, przy różnych okazjach Karolina przychodziła do nas z blachą pysznego, marchewkowego ciasta z równie fantastyczną polewą z serka filadelphia. Poprosiliśmy ją o przepis, upiekliśmy ciasto i… wyszło nam równie genialnie. Polecamy! Wypróbuj przepis Karoliny!Składniki na ciasto:4 jajka2 szklanki cukru2 szklanki mąki3 szklanki tartej marchewki1 szklanka pokruszonych włoskich orzechów1 szklanka oleju2 łyżeczki sody1 łyżeczka cynamonuSposób wykonania ciasta marchewkowego:Do miski wrzucamy: jajka, cukier i olej. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej, dość puszystej konsystencji.Następnie dodajemy mąkę, sodę i cynamon. Miksujemy masę dokładnie, a na sam koniec dodajemy drobno startą marchew (marchew ścieramy na drobnych oczkach tartki) – znowu miksujemy oraz dodajemy pokruszone w rękach włoskie orzechy.Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem.Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-35 min, w temperaturze 180 stopni.Składniki na krem:Pół kostki masła (100 gram)400 gram (dwie sztuki) serka filadelphia (może być inny naturalny serek – np. świetnie sprawdza się Maćkowy)szklanka cukru pudruopakowanie cukru wanilinowegoSposób wykonania kremu:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i… miksujemy tak długo, aż masa zamieni nam się w pyszny, kładki krem.Po wyciągnięciu i ostudzeniu ciasta możemy posmarować je kremem oraz wstawić na jakiś czas do lodówki.Jeżeli korzystacie z tego przepisu na ciasto marchewkowe – dajcie znać jak Wam poszło.