Wykonanie
Muffiny – przepis podstawowy jest niezbędny do upieczenia idealnych muffinek . Piekę je od lat i zawsze wychodzą pyszne! Piekąc muffiny, zawsze bazuję na tym przepisie. Jeżeli chodzi o dodatki – najbardziej smakują mi z
malinami i
białą czekoladą.Aby muffiny miały ciemny kolor – wystarczy dodać
kakao.Dodając
owoce, pamiętajmy, aby oprószyć je w
mące lub budyniu – spowoduje to, że
owoce nie opadną na dno.Składniki na 12 muffinek:Składniki suche:2 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukrułyżka
proszku do pieczeniałyżeczka
soliSkładniki mokre:duże
jajkoszklanka
mleka,
jogurtu naturalnego lub
kefiru0,5 szklanki
oleju roślinnego lub
oliwySposób przygotowania muffinek:1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Przygotowujemy formę/foremki na muffiny. Ja używam silikonowych – nie trzeba ich niczym smarować, ciasto świetnie od nich „odchodzi”. Formy blaszane najlepiej posmarować
masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami.2. Przygotowujemy dwie miski.3. W pierwszej misce: przesiewamy
mąkę przez sito, dodajemy
cukier,
proszek do pieczenia i
sól.4. W drugiej misce: roztrzepujemy
jajka i dodajemy pozostałe składniki mokre.5. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi.6. Całość delikatnie mieszamy. Nie mieszajmy zbyt długo składników, ponieważ muffiny mogą wyjść zbite i niewyrośnięte. Wystarczy parę ruchów łyżką :-)7. Ciasto nakładamy do foremek na 3/4 ich wysokości.8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Aby sprawdzić, czy się upiekły, wystarczy wbić w ciasto wykałaczkę i wyjąć – jeżeli będzie do niej przyklejone ciasto, trzeba przedłużyć czas pieczenia.9. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jak ostygną możemy wyjąć je z foremek i podawać :-)Mam nadzieję, że nie będziecie
mieć problemu z upieczeniem pysznych muffinek . Jeżeli macie jakieś pytania – śmiało piszcie!Macie swoje propozycje na muffiny ? Ślijcie je na adres
[email protected]