Wykonanie
Pstrągi z pieca to przepis na
rybę pieczoną w całości . Przepis dotyczy pieczonego
pstrąga, ale możesz go zastąpić doradą, albo inną ulubioną
rybą ....N a pierwszy prawdziwie wiosenny weekend wybra ł am si ę wraz ze znajomymi do Wis ł y-
Malinki. Obok mistrza Adama i skoczni jego imienia, pstr ą gi s ą jednym z symboli Wis ł y. Mo ż na tu zje ść pyszne
ryby prosto z górskiego potoku, upieczonego na ruszcie lub prosto z ognicha, a do tego pajda
wiejskiego chleba na zakwasie ... P o powrocie do miasta postanowi ł am sama przygotowa ć t ę pyszn ą, dietetyczn ą ryb ę . Ale bez obaw - je ś li chcesz zje ść pstr ą ga, nie musisz wcale zastawia ć w ę dki w Wi ś le! Ja pojechałam dzisiaj na zakupy i kupi ł am pstr ą gi (ju ż wypatroszone) w popularnym s klepie .... o czym ciąg dalszy nastąpi.Sk ł adniki : 1 ca ł y wypatroszony pstr ą g/na osob ę (po ok.250-300g) Na marynat ę : 2 ł y ż eczki
soli morskiej gruboziarnistej, 2 ł y ż eczki
oregano,3 ł y ż ki
oliwy z oliwek, 2
cytryny;Przygotuj pstr ą gi :
ryby starannie op ł ucz, osusz, w ł ó ż do brytfanki, najlepiej takiej w której b ę dzie mo ż na poda ć gotowe danie na stó ł . Marynata do
ryby :
pstrągi natrzyj
oliw ą i
sokiem z 1
cytryny, rozchyl, ś rodek posyp obficie zio ł ami i sol ą . Przykryj foli ą, odstaw w marynacie na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Pstr ą gi wstaw do gor ą cego piekarnika na 30-35 minut. Na kilka minut przed ko ń cem pieczenia, ob ł ó ż
ryby plasterkami
cytryny. Podawaj prosto z pieca na stó ł .