ßßß Cookit - przepis na Pstrągi z pieca po wiślańsku

Pstrągi z pieca po wiślańsku

nazwa

Wykonanie

Pstrągi z pieca to przepis na rybę pieczoną w całości . Przepis dotyczy pieczonego pstrąga, ale możesz go zastąpić doradą, albo inną ulubioną rybą ....
N a pierwszy prawdziwie wiosenny weekend wybra ł am si ę wraz ze znajomymi do Wis ł y-Malinki. Obok mistrza Adama i skoczni jego imienia, pstr ą gi s ą jednym z symboli Wis ł y. Mo ż na tu zje ść pyszne ryby prosto z górskiego potoku, upieczonego na ruszcie lub prosto z ognicha, a do tego pajda wiejskiego chleba na zakwasie ... P o powrocie do miasta postanowi ł am sama przygotowa ć t ę pyszn ą, dietetyczn ą ryb ę . Ale bez obaw - je ś li chcesz zje ść pstr ą ga, nie musisz wcale zastawia ć w ę dki w Wi ś le! Ja pojechałam dzisiaj na zakupy i kupi ł am pstr ą gi (ju ż wypatroszone) w popularnym s klepie .... o czym ciąg dalszy nastąpi.
Sk ł adniki : 1 ca ł y wypatroszony pstr ą g/na osob ę (po ok.250-300g) Na marynat ę : 2 ł y ż eczki soli morskiej gruboziarnistej, 2 ł y ż eczki oregano,
3 ł y ż ki oliwy z oliwek, 2 cytryny;
Przygotuj pstr ą gi : ryby starannie op ł ucz, osusz, w ł ó ż do brytfanki, najlepiej takiej w której b ę dzie mo ż na poda ć gotowe danie na stó ł . Marynata do ryby : pstrągi natrzyj oliw ą i sokiem z 1 cytryny, rozchyl, ś rodek posyp obficie zio ł ami i sol ą . Przykryj foli ą, odstaw w marynacie na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Pstr ą gi wstaw do gor ą cego piekarnika na 30-35 minut. Na kilka minut przed ko ń cem pieczenia, ob ł ó ż ryby plasterkami cytryny. Podawaj prosto z pieca na stó ł .
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/04/pstragi-z-pieca-po-wislansku.html