Wykonanie
Chicken
curry scroll down for EnglishPo ciepłych i smacznych rodzinnych świętach czas powrócić do codzienności, ciągle szarej niestety. Gdy zima maluje się na horyzoncie, wy zmalujcie sobie na talerzu trochę słońca. To proste i aromatyczne danie nada się do tego idealnie.
Składniki:1 podwójny
filet z kurczaka1
cebula1 puszka
pomidorów2 pełne łyżki kwaśnej
śmietany 18%1 płaska łyżka
currysól,
pieprz, oliwa/olej
ryż do podania (u mnie brązowy)Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
solą,
pieprzem i skropić
oliwą. Podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia, zdjąć na talerz. Na tej samej patelni na
oleju zeszklić
cebulę pokrojoną w piórka. Do
cebuli dodać
curry, wymieszać i chwilę smażyć na niewielkim ogniu. Dodać przygotowanego wcześniej
kurczaka, wymieszać a następnie zalać całość
pomidorami z puszki. Jeśli
pomidory nie są krojone można je nieco rozdrobnić drewnianą łyżką. Trzymać na niewielkim ogniu około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. W miseczce umieścić
śmietanę i stopniowo dodawać do niej po łyżeczce sosu za każdym razem mieszając, aż do momentu gdy
śmietana będzie ciepła.
Śmietanową mieszankę wlać do sosu, dobrze wymieszać, chwilę pogotować i wyłączyć palnik. Doprawić do smaku. Podawać z
ryżem, najlepiej brązowym. Smacznego!
Ingredients:2 chicken breasts1 onion1 canned tomatoes (chopped)2-3 tablespoons of sour cream (18%)1 tablespoon
curry powdersalt, pepper, oilrice (brown) for servingHow to prepare:Dice the chicken meat, season it with salt and pepper, add a bit of oil. Fry on the pan until slightly golden and put away on the
plate. Then cut the onion in half, slice it and cook until soft (not golden) on the pan that was used to fry the chicken. Add
curry powder, mix with onion and fry few
more minutes. Add chicken and tomatoes and cook until the sauce is a bit thicker. Put sour cream in a small bowl, add tablespoon of the tomato sauce and stir, add again a bit of the sauce, stir and repeat until the cream is warm.
Than pour the cream mixture into the pan, bring it to boil and turn the heat off. Add salt and pepper if needed.
Serve with rice.Thanks for looking! Feel free to comment in English!