Wykonanie
Pomysł na piernikowe choinki podpatrzyłam na kilku blogach i stronach kulinarnych. Bardzo mi się spodobały i stwierdziłam, że muszę też takie zrobić! Zapakowałam swoje choinki tak, żeby móc podarować je bliskim jako dodatek do mikołajowych prezentów.
Składniki:Moje tegoroczne piernikowe choinki zostały wykonane według przepisu na pierniczki "last minute" .
Lukier:1
białko jajka1-1,5 szklanki
cukru pudruBiałko dobrze wymieszać z 1 szklanką
cukru pudru i ewentualnie dosypywać więcej tak, aby uzyskać dość gęstą i jednolitą konsystencję lukrowej "zaprawy".Przygotowanie choinek:Z ciasta na pierniczki za pomocą foremek wykrawać gwiazdki w minimum 5 różnych rozmiarach. Piec zgodnie z przepisem. Następnie po wystudzeniu za pomocą lukru łączyć kolejne części choinek. Zdobienie to już zupełna dowolność. Można polać lukrem, przyozdobić nim choinkę jedynie miejscowo, można także użyć
polewy czekoladowej, posypać cukrowymi perełkami, skórką kandyzowaną z
pomarańczy,
orzechami... Należy puścić
wodze fantazji! ;)