ßßß
 
            
         Składniki:6-10 pomidorów (zależy od wielkości i ilości osób; dla 2 osób wystarczyło 6 średnich pomidorów),razowy makaron spaghetti,2 nieduże czerwone cebule,2 czerwone papryki,12 czarnych oliwek,100g sera feta,pół pęczka natki pietruszki,oliwa z oliwek,oregano,tymianek,sól i pieprz.Przygotowanie:Włączamy piekarnik rozgrzewając go do 180 stopni używając opcji "grill z termoobiegiem".Pomidory i papryki kroimy w ćwiartki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, papryki skórką do góry, pomidory odwrotnie. Oliwę mieszamy z oregano i tymiankiem i taką mieszankę nakładamy pędzelkiem na pomidory, odrobinę solimy i wstawiany do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż na skórce papryki pojawią się bąble, zazwyczaj pomidory są wtedy również gotowe.
Składniki:6-10 pomidorów (zależy od wielkości i ilości osób; dla 2 osób wystarczyło 6 średnich pomidorów),razowy makaron spaghetti,2 nieduże czerwone cebule,2 czerwone papryki,12 czarnych oliwek,100g sera feta,pół pęczka natki pietruszki,oliwa z oliwek,oregano,tymianek,sól i pieprz.Przygotowanie:Włączamy piekarnik rozgrzewając go do 180 stopni używając opcji "grill z termoobiegiem".Pomidory i papryki kroimy w ćwiartki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, papryki skórką do góry, pomidory odwrotnie. Oliwę mieszamy z oregano i tymiankiem i taką mieszankę nakładamy pędzelkiem na pomidory, odrobinę solimy i wstawiany do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż na skórce papryki pojawią się bąble, zazwyczaj pomidory są wtedy również gotowe. Wstawiamy wodę na makaron i gdy ta się zagotuje, wrzucamy makaron i mieszamy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli zalewamy ją wodą i dusimy przez kilka minut.Przed wyjęciem blachy z piekarnika przygotowujemy sobie miskę z pokrywką i do niej przekładamy gorące papryki, od razu po wyjęciu z piekarnika i przykrywamy je szczelnie, a następnie odstawiamy na kilka minut, aby się zaparzyły. Taki zabieg ułatwi ściąganie skórki. Pomidory przekładamy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem, usuwamy skórki. Pozbywamy się również skóry z papryk i tak przygotowane papryki kroimy w około dwucentymetrowe paski.
Wstawiamy wodę na makaron i gdy ta się zagotuje, wrzucamy makaron i mieszamy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli zalewamy ją wodą i dusimy przez kilka minut.Przed wyjęciem blachy z piekarnika przygotowujemy sobie miskę z pokrywką i do niej przekładamy gorące papryki, od razu po wyjęciu z piekarnika i przykrywamy je szczelnie, a następnie odstawiamy na kilka minut, aby się zaparzyły. Taki zabieg ułatwi ściąganie skórki. Pomidory przekładamy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem, usuwamy skórki. Pozbywamy się również skóry z papryk i tak przygotowane papryki kroimy w około dwucentymetrowe paski. Pomidory i paprykę dodajemy do cebuli i razem gotujemy przez 5 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki oliwki i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i oregano.Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą i pokrojoną pietruszką.
Pomidory i paprykę dodajemy do cebuli i razem gotujemy przez 5 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki oliwki i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i oregano.Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą i pokrojoną pietruszką. Smacznego!
Smacznego!